Supervulkán v Yellowstonu nadále mění svůj tvar. Hrozí masivní erupce?

Supervulkán v Yellowstonském národním parku by mohl svým výbuchem způsobit katastrofu – o tom se ostatně mluví už dlouhé měsíce a roky. Jak poukazuje server IFL Science, šance, že tento dojde k obří erupci je asi 1:730 000. V oblasti se ale děje ještě něco jiného, co upoutalo pozornost vědců.

Aby měli vědci přehled o tom, co se v oblasti Yellowstonského supervulkánu děje, pravidelně jsou pořizovány mapy. A ty vždy vyvolají tak trochu rozruch. Nejinak je tomu u mapy, kterou zveřejnila americká geologická služba USGS.

Ta ukazuje, že terén kolem sopečného kotle (kaldery) se během posledních pár let posunul. Půda v oblasti Norris Geyser Basin v Yellowstonu se v tomto období posunula o 7 centimetrů a samotné srdce kaldery kleslo o 3 centimetry.

Země kolem Yellowstonské kaldery, stejně jako kolem spousty jiných aktivních sopečných systémů po celém světě, se do určité míry vždy pohybuje. Tato nedávná deformace, která byla vypočtena radarovou technologií, je srovnatelná s aktivitou v Yellowstonu jen několik desetiletí dříve.

Yellowstonská kaldera je spící sopka s velmi aktivní vulkanickou soustavou ležící pod ní. Kromě toho, že je pod ním řada magmatických komor, je krajina také plná zlomových linií, které někdy sklouzávají a posunují se. Hydrotermální tekutiny – přehřáté tekutiny bohaté na vodu poháněné teplým magmatem – se také příležitostně dostanou k povrchu v podobě gejzírů a horkých pramenů. Všechny tři tyto jevy jsou pravděpodobně zodpovědné za změny v místní topologii.

Jak USGS zdůrazňuje, činnost světově známého supervulkánu se stále pohybuje v normálním rozmezí. A to i přesto, že ve stejném okamžiku přicházejí z oblasti zprávy i zemětřesném roji, při kterém bylo zaznamenáno více než 1500 otřesů půdy.

„Pokud se přes to všechno stále obáváte, tak se podívejte na Campi Flegrei, italský supervulkán, který je pravděpodobně nejnebezpečnějším supervulkánem na světě. Mezi lety 1982 a 1984 narostl 1,8 metru, což je něco, co v té době vyděsilo vulkanology. A i přesto se nic nestalo,” připomíná server další nebezpečný živel.

Nejnebezpečnější věc v Yellowstonu proto podle expertů je a bude ještě po nějakou dobu lidská chyba. A to například pokud nějakým způsobem, navzdory jasným varováním, že se k nim nesmí chodit příliš blízko, lidé spadnou do horkých pramenů parku – a tyto kyselé lázně povedou k jejich úplnému rozpuštění během jednoho dne, dodává server.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru