Andrej Babiš obálku s obviněním zatím od policie neobdržel. Proč asi?

Tři týdny uplynuly od vydání šéfa hnutí ANO Dolní komorou parlamentu, čili Poslaneckou sněmovnou, alias Žvanírnou, jak ji nazval sám Andrej Babiš. Píše v komentáři Petr Štrompf.

O to ale teď nejde nejde, zúčastnění tehdy už svou práci v dané otázce odvedli. Policie samosebou taky, když už o vydání exministra financí žádala. Takže teď ho má a…Ono nic. Člověk by čekal, že příslušné úkony v souhře s příslušnými institucemi jsou taky u konce. Pak zbývá jen zalepit obsílku s obviněním kvůli mediálně nudné kauze Čapí hnízdo a doběhnout s ní na poštu. V Babišově schránce však pořád taky nic. Tedy aspoň do chvíle vzniku tohoto zamyšlení, proč se Andrej Babiš ještě s převzetím obsílky nepochlubil. I kdyby on sám dělal raději mrtvého brouka, jistě by se pochlubila policie. A ta taky zatím nic.

Takže co je za tím? Policie jen sděluje, že obvinění má stále ještě na stole. No ještě aby skončilo pod stolem, to bychom si s Babišem teprve užili. Ani na to obvinění se už nemůže těšit! Tak jak se vždycky vyjadřoval ke všem vyhrožovatelům, že těší, jak si to pak s nimi u soudu po právu vyřídí. Tak na co policie asi čeká? To je ta správná otázka. Policii zatím hraje do karet zákonem stanovená lhůta, do kdy musí dotyčná osoba písemné vyhotovení obvinění ze spáchání trestného činu  obdržet.  Třeba ještě dolaďuje literu zákona s detaily kauzy Čapí hnízdo. Snad nikdo nepochybuje o tom, že celá kauza bude jen a jen spektákl pro advokáty, kteří se budou točit právě na detailech.

Stačí jedna malá nedokonalost v obžalobě a nastane tyjátr nebývalých rozměrů. A opravdu velká voda pak poteče na mlýn Andreji Babišovi, který jen znovu poukáže na vykonstruovanost celého případu s politickým zadáním, jak jej odstranit ze scény. To si policie nemůže dovolit, jinak skončí debaklem jako „Šlachtovy kabelky madam Nagyové“ z dob pádu Nečasovy vlády. A jsme u toho – pád a vzestup. Lepší termín pro obsílku než dva tři dny před podzimními volbami běžného stratéga ani nenapadá. To pak bude ve vrcholícím předvolebním mumraji muset Andrej Babiš přiznat, že už si obvinění třeba se zájmem právě pročítá.

No a co má být? Je to přece jen dávno avizované ouřední lejstro. No je a není. Tedy jak pro koho. Protože jinačí psychologický efekt by ono lejstro mělo například týden po vydání Babiše sněmovnou. Do 21. října, prvního dne parlamentních voleb, by se na něj samosebou dávno zapomnělo. Vhodnější termín proto bude těsně před volbami – to se zase rozproudí diskuze kolem Čapího hnízda a Andrej Babiš je na tu otravnou padesátimilonovou lapálii už hodně vysazený. Takže jeho rozmrzelost může pohnout myšlením třeba jen části jeho sympatizantů a vybájených třicet procent volebního úspěchu se stane pohádkou pro děti. Však i jiných Babišových pohádek bylo vlastně dost.

Nebo je to všechno jinak a informovaný člověk se při čtení těchto řádků smíchy drží za teřich? No proč ne, ale i on si může být jistý, že by s Babišem asi neměnil. Ani svou nedůtklivou manželku za Babišovu usměvavou Moniku. Protože ta v tom takříkajíc jede taky. A další jiní z Babišovy rodiny rovněž. Policie aby si pak na poštu nohy uběhala. Raději už zase trochu vážně: Jestli v obvinění lídra hnutí ANO přece jen ještě něco skřípe a státní zastupitelství si nechce urvat ostudu, pak je v pořádku, že na kauze ještě policie pracuje. Protože jinak se tento represívní orgán zhroutí jak domeček z karet a důvěryhodnnost získá až s novým stvořením světa. Do té doby se český stát nebude řídit ze Strakovy akademie, ale  budou to už jen orgie z Čapího hnízda. A nebudou za žádných směšných padesát mega.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru