Pentagon utrácí miliardy dolarů za sovětské zbraně pro syrské rebely

Americké ministerstvo obrany i nadále posílá sovětské zbraně v hodnotě miliard dolarů povstalcům bojujícím proti Islámskému státu.

Podle zprávy „Projekt pro vyšetřování organizovaného zločinu a korupce“ (OCCRP) a „Balkánská komunita investigativní žurnalistiky“ (Birn) tvrdí, že Pentagon dodal zbraně v hodnotě až 2,2 miliardy dolarů vojenským skupinám v Sýrii jako jsou Syrské demokratické síly a kurdské Oddíly národní obrany (YPG).

„Tento program provádí dlouhodobé kontroly obchodu se zbraněmi na světě,“ uvádí se ve zprávě, „a byl také zveřejněn stínový svět obchodníků se zbraněmi ve východní Evropě“. Jak již bylo oznámeno, Pentagon zničil písemné důkazy o tom, kdo ve finále bude ty zbraně používat a to může oslabit jeden ze základů mezinárodních úmluv proti nedovolenému obchodování se zbraněmi, “uvádí se v článku.

“Tento program nahradil neúspěšný počáteční pokus o trénování a zásobování takzvaných „umírněných povstalců ” v Sýrii v roce 2014,” píše se dále v článku.

Ministerstvo obrany se rozhodlo, že místo toho zvolí jako adresáta vojenské pomoci “kontrolované” pozemní opoziční síly a poskytne jim levnější zbraně sovětského modelu.

Podle zprávy, mnoho dodavatelů zbraní, a to především ve východní Evropě a bývalých sovětských republik, včetně Kazachstánu, Gruzie a Ukrajiny, mají spojení s organizovaným zločinem v celé východní Evropě a úmyslně mají nedostatečnou obchodní dokumentaci.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru