Blomberg: Rusko se stává jedničkou na obilném trhu

Rusko nemůže být odepsáno jako země na pokraji ekonomického kolapsu píše Leonid Bershidsky v článku pro Bloomberg. Novinář se domnívá, že Moskva se zbaví závislosti na ropě a stane se předním vývozcem obilovin.

Rusko je často považováno za zemi, která vyrábí jen málo výrobků, které svět opravdu potřebuje, s výjimkou energetických zdrojů. Autor článku v Bloombergu Leonid Bershidsky píše nejen o závislost ruské ekonomiky na vývozu ropy, ale upozorňuje na budoucnost země v jiných komoditách. Rusko nyní těží z globální změny klimatu. Vyhlídky na to, aby se Rusko stalo největším světovým vývozcem pšenice a “supervelmocí” v pěstování obilí, jsou v důsledku zvýšení teploty značné.

Jako důkaz uvádí novinář následující údaje: během jednoho roku (od července 2016 do června 2017), Rusko vyvezlo 27,8 milionu tun pšenice, více než celá EU, a je na prvním místě na světě. Letos podle prognóz Ministerstva zemědělství Ruské federace bude vyvezeno 31,5 milionu tun. Kromě toho je Rusko považováno za předního vývozce kukuřice, ovsu a ječmene. Podle ministra zemědělství Ruské federace Alexandra Tkačova obilí nakonec nahradí ropu jako hlavní vývozní produkt země. To není názor, který by se Kremlu líbil, píše Bershidsky, ale tato předpověď vypadá realističtěji než technologický rozmach, na který úřady spoléhají.

Mezi důvody zvýšeného zájmu o obiloviny je podle autora článku populační růst a klimatické změny. Světová spotřeba obilovin roste od roku 2011 v průměru o 2,8% ročně. Podle prognóz odborníků se teplota během dvaceti let v evropských oblastech, kde se pěstují obiloviny, zvýší o 1,8 ° C až o 3,9 ° C Díky změně klimatu již Rusové dobývají nové trhy v Asii, zatímco jeho soupeři (USA, Kanada a Austrálie) trpí suchem.

Změna klimatu může také donutit Rusko, aby zvládlo pěstování obilí v severních částech země. Ještě důležitější je ale oživení orné půdy, to se týká i Ukrajiny a Kazachstánu, na to bylo zapomenuto v prvních letech postsovětského kapitalismu.

Všechny tyto faktory – změna klimatu, nárůst populace a technologické zaostávání západního zemědělství – vytvářejí obrovský potenciál pro Rusko, Ukrajinu a Kazachstán. Navzdory politickým neshodám mohou tyto tři země v budoucím post-ropném světě do jisté míry mít určitou ekonomickou budoucnost, řekl novinář.

“Dokonce i pod vedením korupčního a autoritářského režimu zůstává Rusko krajinou nesmírné vitality. Nemůže být odepsáno jako země na pokraji ekonomického kolapsu. A důkazem toho je jeho rostoucí autorita na obilných trzích, “shrnuje Leonid Bershidsky v článku pro Bloomberg.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru