Hillary Clintonová: “Za moji prohru vlastně může Obama!”

Clintonová ve vysílání Show Hugha Hewitta nazvala výzvou situaci, kdy bylo nutné odpoutat se od strany, která již dvakrát zvítězila v prezidentském klání.

Barack Obama, který dvakrát zvítězil v amerických prezidentských volbách, zkomplikoval exministryni zahraničí Hillary Clintonové vítězství nad republikánem Donaldem Trumpem v poslední volební kampani. S tímto novým vysvětlením své volební porážky v roce 2016 vystoupila Clintonová ve vysílání rozhlasového moderátora Hugh Hewitta.

„Je pravda, že vítr dějin fouká do obličeje, když se snažíte stát se nástupcem prezidenta (USA) z politické strany, která byla u moci po sobě dvě období,“ řekla bývalá ministryně zahraničí. „Není to jen kampaň odlišná od všeho, co se v naší politice stalo, je to výzva,” vysvětlila.

„Pokud chcete zachovat ustanovení dohody předchozí administrativy a zároveň předložit vlastní transformační plán, což jsem se snažila udělat, je dosáhnutí druhého  pro kandidáta často obtížné. Myslím, že problém byl v tom,“ zdůraznila Clintonová.

70letá Clintonová vedla ministerstvo zahraničí od roku 2009 do roku 2013. V dubnu 2015 oznámila kandidaturu za demokratickou stranu v prezidentských volbách. Ty proběhly v listopadu loňského roku, z nichž Clintonová odešla poražena Trumpem.

Dříve Clintononová prohlašovala, že její prohru zavinilo údajné vměšování Ruské federace do voleb v USA na straně Trumpa. Současný prezident a jeho asistenti opakovaně odmítli podezření z nezákonných kontaktů s ruskými úředníky během loňské kampaně. Moskva také popřela obvinění ze snahy ovlivnit průběh prezidentských voleb v USA. Nicméně se ve Spojených státech rozpoutala nevídaná protiruská štvanice připomínající 50. léta minulého století.

Clintonová se nevyrovnala s prohrou ve volbách a hledá příčiny jakousi „husitskou“ metodou „proti všem“. A nově je to skutečnost, že na vině je Obama a strana, který vládla dvě volební období. S určitým napětím lze očekávat, že rovněž obviní předchozí vládu republikána George Bushe, že prohrála s demokraty a Obamou, což vedlo k řetězci událostí, který ji neumožnily vyhrát v roce 2016.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru