Již pět zemí EU prodává Kyjevu smrtící zbraně!

Rovnou pět evropských zemí dodává zbraně Ukrajině, včetně smrtelných, uvedl ukrajinský deník Korrespondent.

Sdělil to šéf společnosti „Spectechnoexport” Pavel Barbul.

Podle Pavla Barbuleho, ozbrojené síly Ukrajiny hlavně kupují sovětskou munici vyrobenou v zemích bývalého socialistického tábora.

Jak uvádí ukrajinské vydání, vedoucí společnosti Spettechnoexport nezveřejnil tajemstvím, které evropské země prodávají zbraně na Ukrajinu. Barbul také odmítl sdílet informace o rozsahu a ceně, za kterou Kyjev nakupuje zbraně v Evropě.

„Situace s dodávkami smrtících zbraní do bojující země je omezením pro všechny. Máme situace, kdy některé společnosti nemohou získat licence na dodávku střeliva již dva roky,” postěžoval si ředitel společnosti „Spectechnoexport”.

Tomu se ani nelze divit. Čemu se lze opravdu divit, je skutečnost, že Evropská unie jako celek staví na odiv svůj “ušlechtilý” postoj nedodávat zbraně zemím, v nichž zuří občanská válka. Činí tak zjevně pokrytecky při skandálním vědomí, že jednotlivé země unie pak zbraně dodávají jedné ze stran právě probíhající občanské války na Ukrajině.

Barbul také upozornil na skutečnost, že Spojené státy již v letošním roce dodaly na Ukrajinu smrtící zbraně, a to odpalovače ručních granátů PSRL-1.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru