Pentagon obviňuje Rusko: “Sýrii jsme od teroristů osvobodili my, ne vy!

Pentagon odmítl komentovat prohlášení ruského ministerstva obrany o brzkém osvobození od teroristů syrského území na východ od řeky Eufrat.

Nicméně uvedl, že to Pentagon považuje z větší části za svoji zásluhu a nikoli zásluhu Ruské federace.

„Syrský režim a Ruská federace neprokázaly vážný přístup a odhodlání porazit IS. Uskutečnily  pouze malou část operací proti IS, a velká část osvobozeného území  v Iráku a Sýrii byla osvobozena díky úsilí celosvětové koalice a jejích partnerů. Světová koalice bude pokračovat v operacích v Sýrii na podporu místních pozemních sil na s cílem dokončit zničení IS a stabilizovat osvobozené území, a to ve svém důsledku umožní, aby se syrští uprchlíci a vnitřně vysídlené osoby vrátily do svých domovů,” řekl mluvčí Pentagonu Eric Pahon agentuře RIA Novosti.

Jak uvedli ruští komentátoři: Nakonec je možné s tužkou v ruce vypočítat skutečné škody, které Rusko způsobilo teroristům v oblasti technologií, živé síle, infrastruktuře a, což je nejdůležitější, kolik území, které byly pod kontrolou teroristů osvobodilo.

Předtím ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Sýrie hostila první setkání delegátů Výboru pro řízení  východních území Eufratu, na kterou byl pozván zástupce ruských vojsk. Kurdský představitel na setkání uvedl, že kurdské útvary jsou připraveny zajistit bezpečnost ruské armádě na východním syrském břehu Eufratu.

Pro spolupráci s jednotkami milic bylo vytvořeno společné operační velitelství, včetně ruské armády a zástupců východních kmenů Eufratu. Zároveň kurdská strana zdůraznila, že členové Výboru Eufratu poovažují východní oblasti v provincii Daur az-Zour za nedílnou součást Sýrie.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru