Severní Korea: “Válce se vyhýbat určitě nebudeme!”

Severní Korea neusiluje o válku, ale nebude se jí vyhýbat, prohlásil představitel severokorejského ministerstva zahraničních věcí ve vysílání Korean Central News Agency (KCNA).

„Nechceme válku, ale nebude se jí vyhýbat,“ řekl nejmenovaný diplomat. Taková prohlášení, která je oprávněna přenášet KCNA, jsou vždy vysílána jako anonymní, upozornila agentura RIA Novosti.

„Při vzniklém na Korejském poloostrově výbušném prostředí, ve kterém nikdo neví, kdy válka vypukne, kvůli bojovným vyhlášením z hrdel vojenských fanatiků USA, válka sama o sobě – je již zavedenou skutečností, a jen otázkou času,“ uvedl zástupce ministerstva zahraničí KLDR.

Znovu tak připomněl varování Pchjongjangu, že otázkou není, zda dojde k válce na Korejském poloostrově, ale kdy přesně začne.

V současné době Spojené státy a Jižní Korea provedly bezprecedentní vojenské letecké cvičení Vigilant ACE, do nichž byl zapojen americký strategický bombardér B-1B Lancer a okolo 230  dalších letadel, včetně šesti amerických stíhacích stealt letounů F-22.

Pookud mají USA pochybnosti o schopnostech jaderných zbraní a nakonec začnou válku, „budou nevyhnutelně muset za to draze zaplatit“, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí KLDR

Severní Korea se v posledních letech zabývá vývojem mezikontinentálních balistických raket a jaderných hlavic s odkazem na hrozbu ze Spojených států. Zpřísňující se sankce OSN dosud nebyly schopné ukončit raketové aktivity jaderného Pchjongjangu.

USA a Severní Korea jsou technicky ve válečném stavu, protože po korejské válce 1950-1953 byla podepsána pouze dohoda o příměří, kterou Pchjongjang již dlouho považuje za „neplatnou“. Všechny pokusy Severní Koreje uzavřít mírovou smlouvu a navázat diplomatické vztahy se Spojenými státy byly zamítnuty Američany, které trvale umístili 28 tisíc vojáků v Jižní Koreji.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru