USA řeší ruskou hrozbu a mezitím Čína obsazuje americké společnosti

Navzdory skutečnosti, že americké média trvají na tom, že Rusko je “největší hrozbou” pro Spojené státy, nyní by se měla věnovat “mnohem silnějšímu státu” – komunistické Číně, píše WND.

Čína zvyšuje svůj vliv v akademických, vládních a podnikových kruzích ve Spojených státech. Čínské korporace, které dostávají obrovské dotace ze strany státu nebo jsou přímo státní, tak nakupují řadu společností, díky nimž se Čína dostává do „Washingtonu“.

Mezi tyto podniky patří největší světový producent vepřového masa Smithfield Foods, technologická společnost Motorola Mobility a společnost Ingram Micro, technologická firma.

Podle Industry Week, Čína také získává kontrolu nad americkými energetickými, leteckými a dokonce i zábavnými společnostmi.

Navzdory skutečnosti, že Trump obhajuje zásadu “Amerika na prvním místě”, americký obchodní deficit s Čínou nadále roste a podle nejnovějších údajů dosáhla v roce 2016 schodku více než 346 miliard dolarů .

Čína také sponzoruje univerzitní programy ve Spojených státech, které podporují národní zájmy země.

Současně má ČLR hospodářskou páku pro získání “geopolitických ústupků” od amerických korporací. Například země požadovala od mezinárodní sítě hotelů Marriot, aby napravila chybu v průzkumu, v němž je Tchaj-wan označen jako samostatná země. Pokud jde o Marriot v Číně, probíhá trestní vyšetřování.

“Respekt k hlavním zájmům Číny je hlavní podmínkou pro společnosti, které působí v zemi,” píše WND, odkazující na článek Xinhua.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru