USA porazili Islamský stát, syrský režim zbombardoval dvě nemocnice, použil chemické zbraně a ruský pilot se zabil sám!

Dva dni po tom, čo sme informovali o zostrelení ruského lietadla a boji ruského pilota s teroristami do posledného náboja, si udalosť všimli aj mainstreamové médiá. Spôsob, akým o incidente informovala RTVS, však už naberá prvky grotesky. O udalosti informovala v rámci celkového pohľadu na situáciu  bojov v Sýrii a Iraku, kde sa dozviete že Američania sa sťahujú z Iraku po tom, čo porazili Islamský štát, ale ide len o čiastočné stiahnutie, ktoré neznamená, že by išlo o začiatok úplného stiahnutia.  Ďalej sa dozviete, že v Sýrii došlo k ďalšiemu chemickému útoku vládneho režimu proti obyvateľom a to len niekoľko hodín po tom, čo bolo nad touto provinciou zostrelené ruské lietadlo, ktorého pilot spáchal samovraždu.

V Sýrii údajne zaznamenali ďalší útok chemickými zbraňami. Podľa sýrskych aktivistov vládne jednotky použili počas operácie v provincii  Idlib toxický plyn. Výpovede zdravotníkov naznačujú, že mohlo ísť o chlór. Sýrsky režim to popiera.

Správy o údajnom chemickom útoku prišli z mesta Sarakib v provincii Idlib. Podľa svedkov sa po útoku začal šíriť zápach, z ktorého prišlo ľudom nevoľno. Zdravotníci tvrdili, že ošetrili pacientov s otravou chlórom. Provincia Idlib je jednou z posledných bášt protivládnych povstalcov. Počas víkendu sa stala terčom náletov. Vládne lietadlá tam bombardovali pozície povstalcov vo viacerých mestách provincie, okrem domov zasiahli aj dve nemocnice. Po náletoch pomáhali obyvateľom dobrovoľní záchranári známi ako Biele helmy. V jednom prípade sa im z trosiek podarilo vytiahnuť dieťa. Bombardovanie prišlo iba pár hodín po tom, čo v provincii zostrelili ruské bojové lietadlo. Pilot lietadla sa katapultoval, v beznádejnej situácii sa zabil sám.

Časť amerických jednotiek odchádza z Iraku. Vojaci tam pomáhali v boji s teroristickou organizáciou Islamský štát, ktorú začiatkom decembra porazili.

Iracká vláda sa na čiastočnom odsune dohodla s medzinárodnou koalíciou pod vedením USA. Sťahovanie vojsk je v počiatočnej fáze a nejde o začiatok úplného stiahnutia amerických vojsk z krajiny.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru