NI označil země, které budou mít nejsilnější armády na světě!

Vojenský expert Robert Farley v článku pro The National Interest uvedl, které země budou mít do roku 2030 nejsilnější pozemní armády na světě.

Budou to: Spojené státy americké, Rusko, Francie, Indie a Čína.

Americká armáda, tvrdí Farley, zůstane po 12 letech „zlatým standardem” na světě. Od konce studené války získal Pentagon značné zkušenosti v bojových operacích, včetně Iráku a Afghánistánu. Přičemž, jak odborník poukázal, mají Američané obrovský vojenský rozpočet a největší světovou flotilu bezpilotních letounů, které umožňují sbírat přesné rozvědné údaje a zasadit cílené údery.

Ruské ozbrojené síly naopak zažily těžké období po zhroucení SSSR, uved v článku. Farley nicméně napsal, že díky řádnému financování ruská armáda, obzvláště její elitní jednotky, ožila a nyní „straší sousedy svými rozměry i manévry”.

„Ruská armáda zůstane smrtící silou i v roce 2030, ale přesto bude mít vážné problémy. A  s přístupem k technologiím v budoucnosti to může představovat vážný problém,“ uvedl Farley.

Článek dále uvádí, že z Evropy si pouze Francie si udrží silné vojenské síly (odborník z neznámého důvodu nebere v potaz tvrzení ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, že má největší armádu na kontinentu – pozn. red.).

Indie zaostává za svými konkurenty ve vojenské technice, ale nešetří na jejich nákupu ze Spojených státech, Rusku a Evropě, a proto má přístup k většině moderních vzorů, konstatoval odborník.

Čínská pozemní armáda postrádá zkušenost skutečných bojů, navíc je na rozdíl od letectva a námořnictva nemá takové finanční prostředky, napsal Farley. Současně poznamenal, že Peking má přístup k „prakticky neomezené živé síle”.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru