Focus: Putin přemění Krym na nedobytnou pevnost

Před několika dny ruská Černomořská flotila dostala nejnovější malé raketové lodě, vybavené řízenými střelami „Kalibr“. Na námořní základnu v Sevastopolu dorazila nejnovější malá raketová loď “Vyšnij Voločok”.

Po připojení Krymu v roce 2014  Rusko i nadále zvyšuje svou vojenskou přítomnost na poloostrově. Kromě pozemních sil, stíhaček a pobřežního dělostřelectva zde byly rozmístěny také dvě divize protiletadlových raketových systémů S-400.

Již dříve byla flotila v Černém moři v Sevastopolu posílena několika novými fregatami a ponorkami.

Projekt 21631 (jinak též třída Bujan-M či třída Grad Svijažsk) je třída raketových korvet ruského námořnictva. Jedná se o prodlouženou a vylepšenou verzi dělových člunů projektu 21630 (Bujan). Do roku 2018 bylo objednáno 11 jednotek této třídy. Korvety mají sloužit jak v Kaspické (šest jednotek), tak v Černomořské flotile

Přes poměrně malou velikost, délka lodě 75 metrů,  je Vyšnij Voločok vybaven řízenými střelami Kalibr. Jejich účinnost předvedlo Rusko v Sýrii.

Krym se tak stává pevností, píše Focus.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu se datuje od roku 1783, kdy ruská carevna Kateřina II. v Sevastopolu založila vojenský přístav pro černomořskou flotilu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru