Spory o migrantech dovedly Itálii a Francii do diplomatické krize!

Jak připomíná publikace, francouzský prezident Emmanuel Macron kritizoval italskou vládu za to, že odmítla přijmout loď s uprchlíky. To vyvolalo rozhořčení italské vlády Giusseppe Contiho, která zase obvinila Francouze z „pokrytectví”.

Podle francouzského vydání „20 minutes“ vypukla mezi Itálií a Francií skutečná diplomatická krize. Důvodem byla kritika francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vůči italské vládě, která odmítla hostit Aquarius, na palubě vezla 629 migrantů.

Jak noviny připomněly, v úterý Emmanuel Macron nazval akci italských orgánů „cynickými a nezodpovědnými”. V reakci na to italská vláda zveřejnila písemnou zprávu, která uvádí, žeItálie nepotřebuje „pokrytecké poučování od země, která se rozhodla odvrátit” od migračního problému.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini se přímo obrátil na Emmanuela Macrona a požadoval od francouzského prezidenta důkaz jeho „velkorysosti” vůči uprchlíkům. Salvini řekl, že Francie se zavázala převzít 9 tisíc přistěhovalců, kteří přišli do Itálie v posledních letech, ale ve skutečnosti jich umístila pouhých 640. Šéf italského vnitra vyzval francouzský stát „přejít od slov k činům“.

Ministerstvo zahraničních věcí Itálie si navíc pozvalo na koberec a požadovalo vysvětlení po francouzském velvyslanci v Římě Christianu Massetovi. Rovněž byla zrušena návštěva italského ministra hospodářství a financí s jeho francouzským protějškem, což naznačuje vážné napětí ve vztazích mezi oběma zeměmi.

Jak publikace připomíná, Itálie, kde přistálo od roku 2013 přibližně 700 000 migrantů, pravidelně obviňuje další evropské země, že ji ponechaly „samotnou“ v migrační krizi.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru