Ukrajinský exdiplomat potvrdil, že si Porošenko setkání s Trumpem zaplatil!

Uvedl to publikaci „Strana.ua“ bývalý diplomat ukrajinského velvyslanectví ve Washingtonu Andrej Teliženko. Porošenkova administrativa předtím zprávy, že schůzku si vůdci zaplatili rozhodně popírala a tvrdila, že to byl fenomenální úspěch ukrajinské politiky.

Podle exdiplomata za to získala americká společnost BGR 400 000 dolarů. Zároveň Teliženko odmítl, že se na organizaci setkání podílela ukrajinská diplomatická mise a Trumpův poradce Michael Cohen.

„Jednalo se o oficiální platbu BGR. Před tím Pavlo Klimkin (ukrajinský ministr zahraničních věcí ) měl foto s Trumpem., což se rovněž krylo oficiální platbou BGR, a velvyslanectví v této situaci bylo zmimo. Bohužel, to se nedělo ani v době Janukovyče, kdy u nás byly studené vztahy se Spojenými státy, dokonce i tehdy, když mělo velvyslanectví za Obamy přístup k různým americkým vládním strukturám,” řekl Teliženko, který je v současnosti politickým konzultantem v USA a Kanadě.

 

Ukrajina dala statisíce dolarů na úplatcích za setkání Porošenko-Trump

 

Upozornil že zaplacená schůzka neodpovídala americkému protokolu oficiálního setkání hlav států, kde doprovází politiky jejich první dámy, společná foto atd. O neplnohodném setkání pak svědčí osamocený Porošenkův brífing před plotem Bílého domu.

Kromě toho bývalý diplomat upozornil na současné „ochlazení” Washingtonu k ukrajinskému tématu.

„Naše země je v oblasti priorit USA, nikoli na druhém nebo dokonce desátém místě a problém se zhoršuje jen tím, že ukrajinští politici, kteří přicházejí do Washingtonu, DC, s sebou přinášejí ty samé žaloby a stížnosti jako před několika lety,“ poznamenal.

Setkání Porošenka a Trumpa se konalo 20. června 2017. Následně ukrajinský vůdce řekl, že s prezidentem USA diskutoval o podpoře Ukrajiny v boji proti „ruské agresi” a další politice sankcí proti Moskvě. Bílý dům poznamenal, že se prezidenti setkali, aby diskutovali o podpoře mírového řešení situace v Donbasu.

Později média citovala zdroje v Kyjevě, když uvedla, že Porošenkovi mediátoři zaplatili Cohenu minimálně 400 000 dolarů, aby uspořádal schůzku. Tyto informace odmítl jak oficiální Kyjev, tak poradce amerického prezidenta.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru