Rijád je údajne pripravený začať vojenskú operáciu proti Kataru kvôli S-400

O tom, že Dauha môže od Ruska kúpiť systémy protivzdušnej obrany, informoval katarský veľvyslanec v Moskve Fahd al-Attyjá.

Kráľ Saudskej Arábie v liste vyjadril hlboké znepokojenie nad vyjednávaním medzi Dauhou a Moskvou. Podľa neho protilietadlové systémy S-400 na katarskom území ovplyvnia bezpečnosť Saudskej Arábie a môžu viesť k eskalácii napätia na polostrove.

“Kráľovstvo bude pripravené prijať všetky potrebné opatrenia, vrátane vojenských, na likvidáciu tohto obranného systému,” uviedol kráľ. Podľa informácií denníka saudský vládca žiada Macrona, aby zabránil obchodu a zachoval stabilitu v regióne.

Pritom Rijád vlani takisto začal rokovania s ruskou stranou o dodávkach týchto systémov. Podľa saudského veľvyslanca v Moskve Rajída bin Chalída Krimlího rokovania prebiehajú úspešne.

Vzťahy medzi Katarom a jeho susedmi sa zhoršili v júni minulého roka, keď Saudská Arábia, Bahrajn a Spojné arabské emiráty obvinili Dauha z podpory terorizmu. Krajiny pretrhli diplomatické vzťahy a vyhlásili Kataru blokádu.

(hlavnespravy.sk, foto: iranreview.org)

Přejít nahoru