Tunisan chtěl v Kolíně n.R. spáchat teroristický útok s bio-bombou

Prezident Spolkové kriminálního úřadu Holger Münch řekl pro rozhlasovou stanici Rundfunk Berlin-Brandenburg, že šlo o „velmi konkrétní přípravu na takový čink. Jedná se o takový jediný případ v Německu”.

29-letý podezřelý již začal vyrábět vysoce toxický ricin, zajištěny byly i komponenty pro výrobu bomby, Prezident BKA Holger Münch objasnil, že pro výrobu,  “existují vhodné návody, včetně islámských na internetu,. Zjevně se o ně podezřelý také zajímal”.

Který konkrétní cíl si  Tunisan Seif H.  zvolil ke svému činu, vyšetřovatelé dosud neodhalili. Münch:

“Také otázka ohledně dalších kontaktních osob, spolupachatelů, je stále ještě otevřená,” pokračoval prezident Holger Münch. Další šetření by to mělo objasnit. V rozhlasovém rozhovoru také  prezident BKA pochválil národní a mezinárodní spolupráci bezpečnostních orgánů v případě Kolína.

Kriminalisté Spolkového úřadu pro ochranu ústavy podle Müncha obdrželi informace od  zahraniční partnerské služby, podle které Seif H. kupoval komponenty pro stavbu výbušného zařízení.

V současné době se zaměřil BKA společně se Spolkovým ministerstvem vnitra na to, zda „monitorování prodloužit“ s ohledem na ricinový jed,  uvedl prezident BKA.

“Je otázkou, jak velké je riziko, že ostatní potenciální teroristé využijí podobné  instrukce z internetu,” vyjádřil obavu Münch.

Spolková kriminální policie je znepokojena vysokým počtem radikalizovaných osob, které je třeba mít pod kontrolou.

„Velké plánované teroristické útoky, jaké jsme zažili v Paříži a Bruselu, bezprostředně nehrozí,“ řekl Münch „a jsou méně pravděpodobné.  President BKA Holger Münch také v rozhlasovém rozhovoru zdůraznil důležitost uchovávání údajů v boji proti terorismu a dalším závažným trestným činům.

Podle Spolkového kriminálního úřadu je 770 lidí v současné době klasifikováno jako nebezpeční.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru