Ukrajinský exposlanec: Malajský Boeing byl sestřelen na příkaz Porošenka!

Podle něj prezident Petro Porošenko osobně dal příkaz zaměřit se na letadlo letu MH17.

„Za prvé se domnívám, že Porošenko je osobně přímo vnese vinu za sestřelilení Boeingu, a že dal rozkaz. Mohu s jistotou říci: nejbližší lidé Porošenka již začali říkat, že Porošenko vydal příkazna sestřelní tohoto letadla,“ řekl ukrajinský bývalý poslanec v talk show na televizi Hvězda.

Podle bývalého poslance Nejvyšší rady ho o tom informovali lidé z blízkého prostředí ukrajinského prezidenta. „Jsou to lidé z úzkéh Porošenkova prostředí, jsou to lidé, s nimiž jsem pracoval v parlamentu, a jstojí za svými slovy,“ řekl Žuravko. Exposlanec zároveň odmítl zveřejnit jména těchto „zdrojů”, aby tyto  lidi neohrozil.

Je očividné, že se jedná pouze o tvrzení, které není doloženo „důkazy“. Avšak vzhledem k řadě verzí – zejména o vině Ruska bez důkazů – může být i tento výklad brán v potaz na stejné úrovni, jako ty ostatní.

Malajský Boeing 777 letící z Amsterodamu do Kuala Lumpur havaroval 17. července 2014 u Doněcka na východě Ukrajiny. Na palubě bylo 298 lidí, většinou občané Nizozemska, Malajsie a Austrálie, a všichni zahynuli.

Ihned po katastrofě ukrajinská strana a řada západních států obvinila ze sestřelení Boeingu opolčence, bojující s ukrajinskou agresí na východě Ukrajiny. Rusko reagovalo odmítavě a poukázalo, že důkazy, které předala JIT naopak ukazují, že civilní letadlo sestřelila ukrajinská armáda. Moskva už delší dobu kritizuje JIT, že bere za„důkaz“ pouze tvrzení ukrajinské strany a ignoruje dokumenty poskytnuté Ruskem. Nyní těžký úder pečlivě propagandisticky konstruovanému obvinění JIT uštědřila právě jedna z „poškozených“ stran  – Malajsie. Její ministr dopravy Anthony Loke prohlásil, že „Mezinárodní vyšetřovací tým JIT neposkytl přesvědčivé důkazy o Rusku”. 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru