Washington Post zařadil USA k zemím s upadající demokracii!

A zaznamenal, že USA v uplynulých dvou letech „rychle a bezprecedentně propadly” v hodnocení liberálních demokracií.

Proces zániku demokracie dostává impuls po celém světě, uvedl The Washington Post. S odkazem na výroční zprávu projektu „Rozmanitost demokracie”, publikace uvedla, že jedna třetina světové populace žije v podmínkách regrese demokracie.

Americké noviny poznamenaly, že studie vychází z názoru více než 3.000 vědců a odborníků, kteří kvalitativně hodnotili základní rysy demokracie v 178 zemích.Současně autor článku zdůraznil, že odborníci rozlišují demokratické země de jure a de facto. Ve většině zemí světa jsou v současné době prováděny volby, ale nikoli všude jsou svobodné a spravedlivé. Pět projektových expertů posuzuje jednotlivě státy podle příznaků, které charakterizují demokracii. Následně projekt shromažďuje data pomocí speciálně navrženého statistického modelu, přičemž zohledňuje také odhad stupně nejistoty.

Přičemž vydání v první řadě věnovalo pozornost vlastnostem, jako je například přítomnost svobodných a spravedlivých voleb, dodržování zásad právního státu, kontrola parlamentu a soudnictví, činnost vůdce státu a zajištění občanských svobod.

Noviny uvedli, že i na konci roku 2017 žila většina lidí v demokratických státech. Od té doby se však třetina světové populace, tj. 2,5 miliardy lidí, stala svědkem procesu „autokratizace” moci, která zachvátila v Evropě a Americe řadu zemí. Podle autora tohoto článku byla zlepšení v této problematice pozorována pouze v subsaharské Africe.

Kromě toho poprvé od roku 1979 počet zemí, v nichž dochází k úpadku demokracie, odpovídá počtu zemí, prožívající její rozvoj. Takže v letošním roce seznam států, kde upadá liberální demokracie, doplňují Spojené státy.

Kromě toho pouze 15% světové populace žije v zemích, kde každý, bez ohledu na pohlaví a sociálně-ekonomický status, má stejný přístup k moci.

Současně, navzdory téměř stejnému přístupu k moci mužů a žen ve Spojených státech jsou lidé se středním příjmem v tomto ohledu omezeni. Podle tohoto ukazatele zaujímají Spojené státy nejnižší 75. místo mezi všemi západními zeměmi.

Každý čtvrtý, čili téměř 2 miliardy lidí, žije v zemích, kde za posledních deset let se ekonomicky zabezpečení léd (bohatí) získali mnohem větší politickou váhu.

Navíc čtyři z deseti nejhustěji osídlených zemí světa, konkrétně Indie, Spojené státy, Brazílie a Rusko, trpěly „autokracií”, tvrdí autor. Za prvé je to podle něj vyjádřeno omezením svobody médií.

Rusko má nízké postavení v ratingu kvůli desetiletím represe proti opozici a médiím, které kritizují vládu.

Mezi další hlavní země, které čelí oslabení demokratických institucí, patří Kongo, Turecko, Thajsko, Ukrajina a Polsko.

Pokud jde o Spojené státy, v posledních dvou letech země „rychle a bezprecedentně”spadla v ratingu. Noviny poznamenaly, že odborníci snížili hodnocení demokracie ve Spojených státech, mj. na základě pochybností o schopnosti Kongresu omezit prezidenta Donalda Trumpa, který ukazuje stále větší nedostatek respektu k ústavě a Federálnímu soudnictví Spojených států.

Odborníci nicméně snížili průměrné hodnocení svobody a spravedlnosti i ve volbách roku 2016 ve Spojených státech, přičemž se také zmínili o zužování rozsahu názorů vyjádřených v amerických médiích. Nicméně odborníci nijak nespěchají hovořit o významném úpadku demokracie v zemi na základě posouzení těchto charakteristik, dodal The Washington Post.

(prnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru