Trumpova administrativa plánuje ignorovat pravidla WTO!

 

Pokud bude tento dokument přijat, dá to americkému prezidentovi právo schválit jednostranně cla na dovážená zboží bez souhlasu Kongresu. Rovněž umožní ignorovat základní zásady WTO.

Zdroj v Kongresu poznamenal, že přijetí takového dokumentu se rovná stažení USA z organizace.

Už dříve portál Axios, který citoval zdroj blízký rozhovorům o této otázce, uvedl, že americký vůdce několikrát řekl úředníkům z Bílého domu, že chce, aby Washington opustil WTO. Nicméně americký ministr financí Stephen Mnuchin to popřel.

Poté Trump řekl, že nemá v úmyslu odmítnout členství v organizaci, ale vyjádřil názor, že postoj vůči USA by měl být čestnější.

Spojené státy zavedly dovozní cla na ocel a hliník v březnu (25% a 10%), což značně zhoršilo vztahy s jejími klíčovými partnery v Evropě a Asii. Washington obvinil země EU a členy WTO, kteří v reakci uvalili omezení na americké zboží, že ignorují pravidla organizace.

Americký obchodní zástupce Robert Lightheiser tvrdí, že cla USA jsou legitimní, jelikož jsou zaměřena na ochranu zájmů národní bezpečnosti, které jsou stanoveny pravidly WTO. Naopak německá kancléřka Angela Merkelová označila cla uložená Spojenými státy americkými ohledně evropské oceli a hliníku za nelegitimní.

EU stejně špatná jako Čína!

 

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a jak informovala televize Fox na svém Twitteru, Donald Trump prohlásil, v obchodní oblasti je Evropská unie pro USA stejně špatná jako Čína.

„Evropská unie je možná stejná špatná (v obchodní sféře ve vztahu k USA), jako Čína, a jen trochu méně. Je strašné, co nám dělají… Podívejte se, co dělají našim zemědělcům, nechtějí naše zemědělské produkty, chrání své zemědělce,” zdůraznil amerických prezident.

 

Ve hře začínající obchodní války USA s EU jsou také cla na evropské automobily. Donald Trump vyhrožoval, že pokud evropské státy nestáhnou svá cla, zváží zavedení 20% cel na evropské automobily. Podle deníku Politico poslala Evropská komise vedení USA jedenáctistránkový dopis, v němž upozornila, že se takové opatření dotkne především ekonomiky Spojených států. Jejich ztráty pak budou podle EK činit 14 miliard dolarů.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru