Výbuch v Mali usmrtil čtyři civilisty. Čeští vojáci jsou ale v pořádku

„Podle zdrojů z nemocnice si dnešní sebevražedný útok na hlídku v Gao vyžádal čtyři civilní oběti a jednatřicet vážně zraněných, včetně osmi osob z operace Barkhane,“ uvedly na twitteru malijské úřady. Mluvčí ministerstva obrany tyto informace potvrdil. Předchozí informace uváděly dva mrtvé a desítku zraněných, úřady však v neděli večer údaje upřesnily.

„Mohu potvrdit, že automobil s výbušninou najel do společné hlídky malijské armády a vojáků francouzské armády z operace Barkhane,“ uvedl mluvčí Boubacar Diallo.

Barkhane je název operace francouzské armády v Mali, která má potlačit islamistické skupiny, z nichž některé jsou napojeny na globální teroristickou síť Al-Káida. V Mali nyní působí téměř čtyři tisíce francouzských vojáků

 

 

Mluvčí francouzské armády Patrik Steiger potvrdil, že mezi mrtvými v Gao jsou civilisté. K explozi podle něj došlo nedaleko tří francouzských automobilů, dodal.

Podle jedné z obyvatelek města Gao zaútočil na francouzský konvoj sebevražedný atentátník. „Obrněný vůz zablokoval silnici a automobil následně vybuchl,“ popsala agentuře AFP. Jiný z obyvatel doplnil, že francouzští vojáci ihned celou oblast útoku uzavřeli.

 

K atentátu došlo dva dny poté, co islamističtí ozbrojenci zabili nejméně šest lidí při útoku na vojenské velitelství v centrální části Mali.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Twitter)

Přejít nahoru