Mezinárodní vyšetřovatelé ve středu oznámí obvinění proti několika podezřelým při sestřelení letu MH17

Nizozemská sonda sdělila, že bude nejprve informovat rodiny a poté uspořádá tiskovou konferenci, aby odhalila „vývoj trestního vyšetřování“ sestřelení společnosti Malaysia Airlines Boeing 777.

Průlom nastane téměř rok poté, co vyšetřovatelé řekli, že raketa BUK, která dopadla na letadlo, pocházela z ruské vojenské brigády založené v jihozápadním městě Kursk.

Dopravní letadlo cestující mezi Amsterdamem a Kuala Lumpurem bylo roztrháno ve vzduchu ve středu 17. července 2014 nad územím na východě Ukrajiny v držení proruských separatistů.

Ukrajinský náměstek ministra zahraničních věcí Olen Zerkal řekl v úterý agentuře Interfax-Ukraine, že čtyři osoby budou jmenovány přes MH17, včetně důstojníků ruské armády.

“Jména budou oznámena. Poplatky budou přineseny,” řekl Zerkal a dodal, že nizozemský soud by pak začal “uvažovat o tomto případu”.

Zerkal dodal, že převod zbraní, jako je protiletadlový raketový systém BUK, je nemožné bez povolení (ruské) horní mosazi a řekl, že jiní by byli zapojeni i mimo ty, kteří jsou obviněni.

První krok k soudu

Společný vyšetřovací tým (JIT) zkoumající útok, který zahrnuje Austrálii, Belgii, Malajsii, Nizozemí a Ukrajinu, odmítl potvrdit, že oznámí poplatky.

Nizozemsko a Austrálie loni v květnu řekly, že formálně „drží Rusko zodpovědné“ za katastrofu poté, co byly oznámeny nálezy o původu rakety. Z cestujících, kteří zemřeli, bylo 196 Holanďanů a 38 Australanů.

Moskva vehementně popřela veškerou angažovanost.

Nizozemský rozhlas RTL, citující anonymní zdroje, uvedl, že podezřelé osoby mohou být souzeny v nepřítomnosti, protože Rusko nevydává své státní příslušníky k trestnímu stíhání.

“Očekávám, že budou k dispozici důležité nové informace. To znamená, že vyšetřování pokračuje,” uvedl Piet Ploeg, prezident sdružení nizozemských obětí, který přišel o tři členy rodiny na MH17.

“Je to první krok k soudu.”

Ruská popření

JIT loni řekl, že MH17 byl sestřelen raketou BUK z 53. protiletadlové brigády v Kursku, ale že stále hledali podezřelé.

Ukázali videa a animaci odpalovacího zařízení BUK jako součást ruského vojenského konvoje, a to pomocí videoklipů na sociálních sítích a poté zkontrolovali  Mapy Google, když cestovali z Kurska na východní Ukrajinu.

Vyšetřovatelé uvedli, že také identifikovali „otisk prstu“ sedmi identifikačních znaků, které byly jedinečné pro BUK včetně vojenského čísla na odpalovacím zařízení.

Rusko v loňském roce trvala na tom, že raketa byla vystřelena silami Kyjeva a dodala, že byla poslána na Ukrajinu v sovětské éře a nebyla vrácena do Ruska.

Nizozemsko uvedlo, že informace bude studovat, ale dodalo, že detaily, které dříve poskytlo Rusko – jako údajná přítomnost ukrajinského proudového letounu v blízkosti letadlových lodí na radarových snímcích – byly nesprávné.

(AFP, ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru