Dvojice k nezaplacení! Macron a Merkelová utužují pouto. Chtějí v rámci EU dál úzce spolupracovat

„Německo a Francie nadále spolupracují, aby připravily budoucnost,“ řekl Macron. Úzká spolupráce s Paříží je důležitá také pro německou kancléřku, která řekla, že je „velmi optimistická, že budeme společně postupovat i nadále“. Usilovat chtějí Německo a Francie podle Merkelové především o „Evropu, která je samostatná, Evropu, která dokáže své problémy řešit vlastními silami“.
Na programu jednání v Marseille je především migrace. Podle agentury DPA hodlají Merkelová a Macron koordinovat své postoje především s ohledem na nadcházející summit šéfů států a vlád evropské osmadvacítky k migraci, který se bude konat 20. září v Salcburku.
Merkelová před dnešní schůzkou řekla, že „tématem, kterým se musíme bohužel zabývat“, je také nadcházející odchod Británie z EU. „Chceme to učinit v takovém duchu, který nám umožní zůstat později blízkými partnery,“ řekla kancléřka k brexitu. Podle ní se evropská sedmadvacítka a Británie vzájemně potřebují především v otázkách obrany a bezpečnosti.
Do voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok v květnu, toho chce Merkelové s Macron „ještě dost stihnout“. Jako příklad šéfka německé vlády uvedla rozvoj měnové unie. „Jako německá kancléřka musím říct, že jsem byla v posledních týdnech často velmi ráda, že máme společnou měnu, že máme společnou obchodní politiku. To nás posiluje a na této suverenitě Evropy musíme dál pracovat,“ dodala Merkelová.

(zdroj: eurozpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru