Obama

Trump obvinil Obamu, že spáchal největší zločin v americké historii: Stali se strašné věci. V nejbližších týdnech uvidíte, co se stane

Americký republikánsky prezident Donald Trump pokračuje v slovných útokoch proti svojmu demokratickému predchodcovi Barackovi Obamovi. Obama podľa Trumpa spáchal zločin, na pondelňajšej tlačovej konferencii však Trump nespresnil, z akého porušenia zákona niekdajšieho prezidenta obviňuje.

Súčasný prezident dlhodobo prehlasuje, že Obama stojí za vyšetrovaním jeho prezidentskej kampane kvôli možnej spolupráci s Ruskom a že sa snaží podkopať jeho vládu.

Trump s najnovšími útokmi na Obamu začal po tom, čo na verejnosť unikla nahrávka súkromného telefonátu bývalého prezidenta s členmi jeho niekdajšej vlády.

V rozhovore podľa portálu Yahoo News Obama hovoril o obavách z ohrozenia právneho štátu v USA. Reakciu Trumpovej administratívy na pandémiu choroby Covid-19 tiež Obama označil za “absolútne chaotickú katastrofu”.

Telefonát sa uskutočnil krátko po tom, čo ministerstvo spravodlivosti urobilo kontroverzné rozhodnutie ukončiť stíhanie niekdajšieho Trumpovho poradcu Michaela Flynna.

Trump od Obamovho piatkového telefonátu bývalého prezidenta opakovane napáda na twitteri. Tvrdí, že práve Obama stojí za vyšetrovaním ruského vplyvu na prezidentské voľby v roku 2016, ktoré zasiahlo aj Trumpovu kampaň.

Zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller však nezistil, že by nejaký Američan s Moskvou zámerne spolupracoval.

Kauzu Obamových údajných zásahov označuje Trump za Obamagate po vzore aféry Watergate, kvôli ktorej v roku 1974 rezignoval vtedajší republikánsky prezident Richard Nixon.

V pondelok sa na upresnenie zločinu spýtal prezidenta novinár denníka The Washington Post. “Z akého zločinu presne prezidenta Obamu obviňujete a myslíte si, že ministerstvo spravodlivosti by ho malo stíhať?” spýtal sa Trumpa novinár.

“Obamagate,” odpovedal terajší šéf Bieleho domu. “Už to pokračuje dlho. Je to hanba, čo sa stalo. A keď sa pozriete na to, čo sa deje, keď sa pozriete na všetky tie informácie, ktoré sú zverejňované, čo je podľa mňa len začiatok, stali sa strašné veci,” povedal Trump.

Novinár od Trumpa následne žiadal upresnenie zločinov, ktorých sa Obama podľa prezidenta dopustil. “Vy viete, čo je to za zločin. Každému je ten zločin jasný. Stačí len čítať noviny, teda s výnimkou vašich,” povedal Trump. “V najbližších týždňoch uvidíte, čo sa stane,” dodal.

Více info na hnonline.sk

Přejít nahoru