Dánský ministr zahraničí se „omlouvá“ za sex s 15letou dívkou. “Byl jsem opilý.”

“Byl jsem opilý a byl jsem hloupý,” přiznal Kofod pro TV2. “Vím velmi dobře, že to nestačí na omluvu. Přál bych si, abych to mohl změnit. Jediné, co můžu udělat, je toho litovat, “řekl.

Podle TV 2 Kofod dříve řekl, že neznal dívku a její věk, když ji po přednášce, kterou přednesl, pozval do svého pokoje.

Před dvanácti lety tehdy 34letý Kofod rezignoval na všechny politické pozice, včetně role mluvčího sociální politiky pro zahraniční politiku. Krátce nato se však vrátil na politickou scénu a ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 se stal hlavním kandidátem na sociální demokraty. V roce 2019 se Kofod stal ministrem zahraničí v kabinetu Mette Frederiksen. Píše portál Summit News.

Případ se znovu objevil uprostřed hnutí #Metoo proti obtěžování a sexuálnímu zneužívání, které Kofoda vystavilo nové kritice ze strany dánských stran, jako jsou Alternativa a Sociální liberálové. Vedoucí Alternativy Josephine Focková uvedla, že Mette Frederiksenová jmenovala Kofoda ministrem zahraničí „špatným úsudkem“. Mluvčí sociálních liberálů pro rovnost Samira Nawa uvedla, že Kofodova omluva je bezcenná.

“Nikdy to nebylo o vytažení další omluvy z ministra. Jednalo se o prolomení tabu o sexismu, odvahu mluvit o problémech, které bolí, a objasnění, kam směřují naše hranice. A toto zúčtování je stále stejně relevantní, “řekla Nawa.

Kofod odpověděl, že se jedná o starý případ, který byl znám ještě předtím, než se stal ministrem zahraničí. Uznal však, že v jeho politické kariéře bude pokračovat.
“Byla to největší chyba v mém životě a tehdy jsem se omluvil. Je to záležitost, na kterou myslím každý den, a přál bych si, abych ji mohl změnit, “řekl Kofod.

V Dánsku je věk souhlasu na sex 15 let. Kofod tedy zákon neporušil.

Premiérka Mette Frederiksenová označila případ za závažný, zdůraznila však, že její důvěra v Kofoda zůstává pevná.

“Mám důvěru v ministry, kteří byli jmenováni v Dánsku. Jeppe Kofod se omluvil i vyjádřil lítost, “řekl Fredriksen.

Přejít nahoru