Velké investice do migrantů – nyní si obec nemůže dovolit mléko pro školáků

Loni v létě byla pozornost věnována tomu, jak obec Värmland v Hammarö, která je od voleb v roce 2018 řízena umírněnými, liberály, místními JD a Stranou zelených, oznámila šokové zvýšení daně pro obyvatele. Současně by v provozním rozpočtu na období 2019 a 2020 ušetřily až 58 milionů SEK.

Zvýšení daně nebylo prosazeno a požadavek na úspory pro rok 2021 obec snížila z prognózy 40 milionů SEK na 33 milionů SEK. Část úsporných podmínek nyní ovlivňuje studenty školy, kteří si musí vystačit s vodou jako jídlem.

Před plánovaným zvýšením daně obec na svých webových stránkách napsala, že je nutné „vyrovnat se s hrbem nákladů, které má obec Hammarö právě teď“. Hrb se skládal z „akutních místních problémů a zvýšeného přílivu, který zpočátku vede k vyšším nákladům“, mimo jiné na péči, ošetřovatelství a školní docházku.

Loni v létě Samhällsnytt upozornil na to, jak obec Lindesberg v Örebru, která je v rámci úsporných opatření kontrolována sociálními demokraty společně s Centrovou stranou, navrhla, aby se všem starším studentům jako školní oběd podávalo pouze mléko z filmu. Zároveň jsme byli schopni ukázat, jak obec již několik let značně investovala do nově příchozích. Píše portál Samnytt.

Obec Hammarö nyní provádí podobnou úsporu mimo jiné tím, že snižuje možnost, aby si děti mohly ve školní jídelně podávat mléko. Místo toho se jim říká pitná voda. Počet jídel, ze kterých si můžete vybrat, je nyní snížen pouze na jedno. Vegetariánská alternativa však zůstane.

Přejít nahoru