Putin

Putin překvapivě komentoval pokus o otravu Navalného

Během setkání, na němž se sešli odborníci zabývající se Ruskem, zazněla slova o Alexeji Navalném, opozičním politikovi, který byl koncem srpna otráven. Navalnyj tvrdí, že za pokusem o otravu stál sám ruský prezident, ale on to popřel a nyní skandál podrobně Putin komentoval. Během schůzky Putin připomněl žádost Navalného manželky, která požádala prezidenta, aby opustil zemi za účelem léčby. „Pokud by za otravou opozičního aktivisty stály úřady, nebylo by mu umožněno odejít,“ – zdůraznil Putin. Tvrdil také, že Navalnyj měl omezené možnosti odchodu kvůli vyšetřováním, která se ho týkala. „Okamžitě jsem požádal úřad generálního prokurátora o povolení. A Navalnyj odešel,“ – zdůraznil.

Alexej Navalnyj komentoval Putinova slova memem. Na svůj účet na Twitteru zveřejnil Putinovu fotografii s běloruským prezidentem Alexanderem Lukašenkem a dodal fiktivní dialog mezi prezidenty: „Zachránil jsem Cichanovskou (vůdkyni opozice v Bělorusku),“ říká Lukašenko. Putin odpovídá: „Zachránil jsem Navalného.“

K otravě látkou zvanou novičok došlo v polovině srpna. Navalnyj se cítil špatně v letadle směřujícím do Moskvy a nouzově přistál v Omsku. Ruští lékaři nenašli v jeho krvi a moči žádné jedy, ale Navalnyj skončil na berlínské klinice. Byl v kómatu déle než dva týdny, ze kterého se na konci září probudil. Berlínští lékaři ho zachránili. Řekl týdeníku Der Spiegel, že za jeho otravou stojí Putin. „Nemám jinou verzi,“ poznamenal.

zdroj: pravda24.cz

Přejít nahoru