Co ovlivňuje chuť kávy nejvíce? Pražení není jedinou metou

Svou roli tu mají i další faktory, které mohou váš celkový dojem ovlivnit mnohem více, než si nejspíše myslíte.

 

Dejte si pozor na to, kde kávu přechováváte

 

Pro správné skladování kávy je důležité vsadit na vhodné prostředí. Musí být suché, chladné a samozřejmě stinné. Káva nesmí být vystavena extrémním teplotám, a to ani po krátkou dobu – řada jejich chuťových i aromatických látek totiž patří mezi těkavé a jakmile se jednou uvolní, už navždy kávu ochudí.

 

Skvělý místem na kávu je třeba kuchyňská nebo kancelářská skříň. Vždy však raději kupujte kávy méně než více. Časem totiž i v tom nejlepším obalu zoxiduje a ztratí chuť. A to i přes všechnu vaši vynaloženou péči.

 

Kovové nádoby jsou zcela nevhodné

 

Víte, co se stane, když kávu uložíte do kovové nádoby?  Díky oxidaci a interakci s kovem velmi rychle ztrácí chuť. Skladování kávy tímto způsobem je proto už zastaralé a nevhodné. A platí to jak pro tu zrnkovou, tak i pro tu již namletou.  Kovových plechovek bez vnitřního plastového potahu se proto co nejdříve zbavte nebo je použijte k jiným účelům.

 

Nakupujte kávu tam, kde před vámi nic netají

 

Jakmile se káva upraží, začne jí takříkajíc tikat čas. Ať už ji uskladníte sebelépe, stejně se na ni vnější faktory časem podepíší. Kupujte ji proto tam, kde přesně víte, kdy byla upražena. Budete tak vědět, jak dlouhá doba už od jejího pražení uplynula a určitě tak omylem nekoupíte ležák. Chtějte zkrátka a dobře specialisty, kteří každou svou kávu opatřují štítky se vším potřebným – mezi takové patří i pražírna kávy Ebenica. Vyberete si tu z mnoha druhů kávy v tom nejčerstvějším stavu.

Přejít nahoru