Nové čalounění umí zachránit i historický kus nábytku. Zvládnete jej i sami?

Čalounění můžete zvládnout i sami

Na přečalounění staré pohovky si asi troufat nebudete, ale zkusit vyměnit potah na sedáku židle by při troše zručnosti nemusel být problém. Budete ale potřebovat pár základních nástrojů a také potřebný materiál. Zejména si musíte obstarat nůžky, kladívko a hřebíčky a také speciální čalounické doplňků. Zajistit musíte nákup molitanu a také musíte vědět, jak postupovat. Není to neproveditelné, ale je možné, že první pokus nedopadne úplně nejlíp. Proto raději trénujte na židli, která vám tolik neleží na srdci.

Čalounění od odborníků

Přečalounit je možné prakticky cokoliv – kuchyňské lavice, křesla, pohovky, válendy, kompletní sedací soupravy atd. Odborníci umí pracovat také s různými materiály a mají na výběr různé možnosti, ze kterých můžete vybírat. Mezi oblíbené patří kůže, koženka metráž, textilní látky, ale i moderní textil, který vyžaduje velmi pečlivé zacházení. Velkou výhodou je, že je váš nábytek opravdu v dobrých rukách a pokud čalouník tuto zakázku přijme, máte jistotu, že to dobře dopadne.

Platí však, že přečalounění je dobré si skutečně důkladně rozmyslet. Uvažujte zejména nad tím, zda to nepoškodí jeho historickou hodnotu a zda se vám podaří dosáhnout výsledku, který bude stát za to. Je také potřeba počítat s tím, že zadarmo to nebude. Čalounění se pohybuje zhruba od 300 Kč za židli až po 8 000 Kč i více za křeslo nebo sedací soupravu. Ne vždy se proto nové čalounění vyplatí, občas je prostě lepší koupit si nový kus nábytku.

Přejít nahoru