Výběr trička nenechte na náhodě. Rozhoduje materiál, gramáž i střih

Gramáž

První kategorií, která hraje roli, je gramáž. V podstatě jde o hmotnost daného textilu přepočtenou na metr čtverečný. Platí tedy, že čím je gramáž nižší, tím je tričko lehčí a průsvitnější. Když budete volit trička s vyšší gramáží, budou teplejší, pevnější a lépe budou držet tvar. Neznamená to však, že vyšší gramáž nutně znamená vyšší kvalitu. Daleko důležitější je spíše střih a materiál.

Materiál

Materiál může být buď přírodní, nebo umělý. Doporučujeme vybrat trička z přírodních materiálů, zejména pak z bavlny a biobavlny. Jsou velmi příjemná na nošení, snadno se perou, ale nevýhodou je, že se snadněji mačkají. V obchodech bývá častým materiálem polyester, což je synteticky vyrobené vlákno. Nevýhodou je, že málo saje vlhkost, ale na druhou stranu zase rychle schne. Často oblečení obsahuje také příměsi elastanu, které zaručuje pružnost, nebo viskózy, která je savá a chladivá.

Barvy

Každý asi má nějaké barvy, které jsou mu blízké a věří, že mu sluší. Nezáleží, zda kupujete trička, pánské mikiny, kraťasy nebo kalhoty – barva vždy hraje zásadní roli. Pamatujte ale na to, že existují různé odstíny základních barev a u různých výrobců se konkrétní barva a název často liší. Pokud chcete mít jistotu, že budou trička stejně barevná, vyplatí se nakupovat pouze u jednoho výrobce.

Výstřih

Poměrně zásadní roli může hrát i typ výstřihu. Může stačit klasický kulatý, ale pro zvýraznění postavy je možné zvolit například výstřih do V, který opticky protáhne linii krku.

Přejít nahoru