Různé druhy zlata a jak je vybírat: Je bílé a červené zlato méně kvalitní?

Vše závisí na příměsích

Zlato ve své nejčistší formě má výrazně žlutou barvu. Jedná se o nejběžnější dostupné zlato, ze kterého se vyrábí zlaté řetízky, náramky, prsteny a mnoho dalšího. Toto zlato je relativně měkké, a proto se do něj pro účely výroby přidávají různé směsi, které jeho kvalitu vylepšují a dodávají mu potřebnou tvrdost a odolnost. Platí, že čím má zlato vyšší počet karátů, tím je čistší. Dnes se ale nejčastěji vyrábí šperky ze 14karátového zlata, což znamená, že obsahuje jen něco přes 58 % čistého zlata.

Bílé a červené zlato

Bílé zlato vzniká tak, že se do zlata přidávají kovy, které mu dodávají bělejší zabarvení. Jedná se zejména o stříbro, zinek, nikl nebo paladium. Často bývá ošetřeno povrchovou úpravou, jež se nazývá rhodiování a dodává šperku vyšší lesk a poskytuje mu vyšší ochranu a odolnost před poškozením. Červené zlato je slitinou zlata a mědi. Podíl zlata o stejné ryzosti je vždy totožný, takže se není třeba bát, že by barevné zlato bylo méně hodnotné. Zlaté přívěsky a jiné šperky tedy obvykle stojí velmi podobně, ať už se jedná o zlato klasické, bílé nebo červené.

Jak vybírat?

Hlavní roli samozřejmě hrají osobní preference. Některé ženy mají všechny šperky v klasické zlaté barvě, jiné zase volí bílé zlato, protože je mírně univerzálnější a dá se snadněji kombinovat i se stříbrnými šperky či komponenty. I když ale nosíte spíše jeden typ zlata, vyplatí se zkusit něco nového a méně tradičního. Třeba zjistíte, že se vám jiné odstíny zamlouvají ještě více a hodí se k vašemu barevnému typu i stylu oblékání.

Přejít nahoru