Vyberte si ideální jídelní stůl. Může být praktický i designově zajímavý

Na co se zaměřit?

Klíčové jsou zejména použité materiály, rozměry a design stolu. Vyplatí se pořádně ověřit kvalitu konstrukce, stabilitu a pevnost stolu. Určitě byste také měli stůl kupovat rovnou společně se židlemi, abyste se ujistili, že má správou výšku a máte také dostatek prostoru pro nohy.

Ideální rozměry stolu

Rozměr jídelního stolu by se měl odvíjet dle počtu pravidelných strávníků. Výška stolu by měla být mezi 72 až 78 cm. Následně je třeba vynásobit počet pravidelných strávníků, kdy minimální prostor alespoň pro jednoho člověka asi minimálně 55 × 40 cm, optimum je však 60 × 52 cm.

Design je také důležitý

Asi nejběžnější jsou dnes stoly obdélníkové, protože jsou nejméně náročné na prostor. Nemusíte však volit jen klasiku, v nabídce jsou také stoly čtvercové, kruhové a oválné, které jsou méně tradiční a vyvolávají lehce sváteční dojem. Pokud si nejste jisti volbou designu a chtěli byste mít stůl variabilní pro více příležitostí, je možné zvolit ten, u kterého lze libovolně měnit nohy. Nová noha ke stolu může výrazně proměnit jeho vzhled a snadno a levně tak získáte různé designy, které budou odpovídat vašim požadavkům.

Materiál

Obvykle se prodávají stoly s laminovanou nebo dýhovanou stolovou deskou. Lamino bývá totiž poměrně levné, ale je odolné a zcela věrně imituje vzhled dřeva. Dýha stojí o něco víc a je potřeba počítat s náročnější údržbou. Možností je samozřejmě i stůl z masivu, za který si už něco připlatíte, ale získáte zase nádhernou vůni dřeva, netradiční kresbu a velmi příjemný dojem při omaku. Dříve byla hodně populární také skleněné deska stolu, ale její nevýhodou je to, že na sobě drží otisky a musí se velmi často otírat.

Přejít nahoru