The New York Times : Kreml zvítězil v Ženevě

Deník New York Times napsal, že ženevské bezpečnostní rozhovory s USA jsou vítězstvím Ruska. “I bez amerických ústupků jsou pondělní rozhovory určitým vítězstvím Kremlu, protože se do popředí dostala otázka rozšiřování NATO, která Putina dlouhodobě dráždí.”

Neměli byste očekávat průlom.
Reakce britského listu The Guardian je zdrženlivější. Diplomatická setkání tohoto druhu podle novinářů nepřinášejí okamžité výsledky. “Jen málo mezinárodních pozorovatelů očekává, že krize ve vztazích, která vznikla tento týden, bude rychle vyřešena. Možný je i opak – úplný krach jednání,” uvádí se v textu.

Také ostatní britská média zůstala ve svých hodnoceních opatrná. Deník Times zdůraznil, že obě strany se dohodly na obnovení rozhovorů, ale naznačil, že Moskva a Washington pravděpodobně nedosáhnou rychlé dohody.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov již řekl, že americká strana by měla přistoupit na kompromis. Píše portál hlavnydennik.sk.

Deník Daily Express informuje o výsledcích konzultací, které nepřinesly žádný významný průlom, ale obě strany se dohodly, že budou pokračovat v úsilí o snížení napětí.

Politolog Stephen Szabo se ve svém sloupku pro National Interest domnívá, že po jednání mezi Kremlem a Bílým domem může následovat mezinárodní uznání suverenity Moskvy nad Krymem. Spojené státy a jejich západní partneři mohou ruské vládě nabídnout, že obě strany zaručí neutralitu Ukrajiny. Podle něj je to jeden ze způsobů, jak zmírnit napětí kolem Ukrajiny.

Přejít nahoru