Běloruské márnice jsou plné těl zabitých ruských vojáků, tvrdí místní obyvatelé

MINSK: Těla ruských vojáků zabitých v bojích na Ukrajině plní běloruské márnice, uvedli místní obyvatelé pro zpravodajskou stanici Svobodná Evropa, která o tom informovala v neděli večer.

Ostatky ruských vojáků, kteří padli během takzvané “speciální operace”, jak Moskva invazi nazývá, jsou převáženy nákladními auty do běloruských márnic a poté vlakem nebo letadlem posílány zpět do Ruska, uvedli obyvatelé.

Vyprávějí také o hrůzném pohledu na mrtvá těla ruských vojáků, která byla naložena na vlak ve městě Mazyr před transportem do Ruska.

“Počet mrtvých byl neuvěřitelně vysoký. Lidé na nádraží Mazyr byli prostě šokováni počtem těl, která byla naložena do vlaku,” řekl stanici Svobodná Evropa jeden z místních obyvatel.

Plná márnice zabitých ruských vojáků
Podle svědectví místních obyvatel jsou plné i márnice ve městech Gomel a Naroulia. Běloruským lékařům je však pod hrozbou ztráty zaměstnání zakázáno šířit informace o mrtvých nebo zraněných ruských vojácích.

Američtí představitelé odhadují, že od vypuknutí války na Ukrajině 24. února 2022 bylo dosud zabito několik tisíc ruských vojáků, připomíná Svobodná Evropa.

Podle generálního štábu se Bělorusko nehodlá přímo zapojit do ruské invaze na Ukrajinu. Ruská armáda totiž při svých útocích na Ukrajinu využívá i běloruské území, odkud přicházejí ruské jednotky nebo letadla.

TASR

Přejít nahoru