Rusko zahájilo vyšetřování ukrajinské “sociální reklamy” ve stylu ISIS

Ruský vyšetřovací výbor zahájil v pondělí trestní vyšetřování kvůli ukrajinské reklamě na sociálních sítích, která vyzývala k násilí proti ruským vojákům. Reklama, natočená v osobitém stylu připomínajícím propagandistická videa teroristů Islámského státu (IS, dříve ISIS), představuje falešnou popravu ruského vojáka.

Kontroverzní video se o víkendu objevilo na sociálních sítích a vyvolalo v Rusku pobouření. V reklamě vystupuje žena, která zřejmě zobrazuje Ukrajinu a pronáší nenávistný projev proti Rusům s “vězněm” v oblečení připomínajícím ruskou vojenskou uniformu, která klečí po jejím boku. Herečka obviňuje ruská “prasata” z výsměchu, utlačování a zabíjení Ukrajinců po dlouhou dobu a uvádí, že situace se nyní změnila.

“Něco strašného probudilo mírumilovný a obilí rostoucí národ. Něco, co bylo po staletí spící v útrobách břehů Dněpru. Prapůvodní a starožitný ukrajinský bůh. A teď sklízíme krvavou sklizeň. Smrt vás všechny čeká,” říká herečka a “podřezává” hrdlo ‘vězně’ srpem.

 

Žena také slíbila pomstu za severozápadní kyjevské předměstí Buča, stejně jako za další ukrajinská města, která údajně trpěla v rukou ruských vojsk. Ukrajina obvinila ruskou armádu z masakrování civilistů v Buči počátkem dubna poté, co se vojáci stáhli z oblasti. Moskva popřela jakoukoli účast na úmrtích a trvala na tom, že celá bučaská aféra byla zinscenovanou “provokací” Kyjeva, aby obvinila armádu země.

Žena, která se ve videu objevuje, byla identifikována jako Andrianna Kurilets, malá profesionální herečka ze západoukrajinského města Lvov. Sporná “sláva” a pozornost médií však pro herečku zjevně udělaly jen málo, protože smazala své profily na sociálních médiích uprostřed důsledků premiéry reklamy.

Kromě pobouření na internetu tato role také vyvolala trestní vyšetřování ruského vyšetřovacího výboru. Herečka vyjádřila “výzvy k násilí proti důstojníkům ruských ozbrojených sil,” uvedl výbor v pondělním prohlášení.

 

“V reklamě Kurilets vyslovuje extremistické výroky a podřezává muži hrdlo srpem, zatímco se usmívá. Toto video bylo šířeno na sociálních sítích a obsahuje explicitní nenávistné projevy, stejně jako hrozby,” dodala.

V posledních týdnech se z Ukrajiny objevilo několik reálných videí, která ukazují zneužívání ruských vojáků, kteří byli zajati. Znepokojující videa mají ukázat mučení, bití a přímé popravy vězňů ukrajinskými vojáky.

zdroj

Přejít nahoru