Premiér Orbán: Zákaz ruské energetiky by byl “historickým selháním”

Podle maďarského premiéra by plánovaný balíček vedl k dalšímu zvýšení zátěže pro nejzranitelnější osoby, aniž by EU vynaložila značné úsilí na zmírnění dopadů.

“Ani Maďarsko, ani Evropská unie jako celek nejsou připraveny přijmout a provést opatření navržená Komisí. Sankce mohou být přijaty, pokud budou ve všech členských státech splněny všechny nezbytné předběžné podmínky,” uvádí se v dopise v angličtině, který maďarská premiérka včera zaslala Ursule von der Leyenové v reakci na středeční oznámení lídra EU.

Předseda Evropské komise tehdy uvedl, že Evropská unie uvalí úplný zákaz dovozu a zruší dovoz ropy z Ruska nejpozději do šesti měsíců. Zákaz se vztahuje na veškerou ruskou námořní a potrubní ropu, surovou ropu a rafinovanou ropu.

Podle Orbánova dopisu:

“Přijetí navrhovaných sankcí bude vyžadovat zásadní rozvoj alternativní dodavatelské infrastruktury a kompletní reorganizaci naší rafinérské kapacity. Toto úsilí je časově náročné a vyžaduje nadbytečné investice, které jsou přesně důvodem, proč nemohou být financovány na tržním základě. Zmenšování ruských fosilních paliv nebude možné bez silných a rychlých investic do naší energetické infrastruktury a urychlené ekologické transformace. Kvůli sankcím by však nezbytné vnitrostátní zdroje měly být přerozděleny na nadbytečné investice do fosilních paliv, zatímco Evropská unie pro nás bude mít dostatečné financování pouze na papíře.” Píše portál RMX.

Dopis rovněž poukazuje na to, že ceny energií jsou v současné době na 40letém maximu, přičemž sankce vedou k dalšímu růstu cen energií a dalšímu zvýšení zátěže pro nejzranitelnější osoby, aniž by EU vyvinula značné úsilí o zmírnění dopadů.

Přejít nahoru