Rusko

Odkrytý dokument: Ruský oligarcha odhaluje “zločineckou organizaci” vládnoucí zemi v mrazivém vhledu

Chodorkovskij, tehdy nejbohatší muž Ruska, obvinil Putinovy státní úředníky z korupce, než ruský vůdce toto obvinění vrátil a jako příklad uvedl pochybné převzetí ropné společnosti Jukos oligarchou.

Později se zamyslel nad svým bojem proti Putinovi a svými komentáři na setkání oligarchů, kde působil jako mluvčí podnikatelů.

V dokumentu BBC z roku 2018 “Putin: Nový car” řekl: “V roce 2002 již byly hranice překročeny.

“Pravděpodobně, kdybych lépe pochopil podstatu tohoto režimu jako zločinecké organizace, byl bych schopen se proti němu účinněji postavit.”

Dokument zkoumá Putinův vzestup k moci a to, jak si udržel kontrolu nad Ruskem v posledních dvou desetiletích.

Pohled na prezidentství bývalého operativce KGB ukazuje, že Chodorkovskij není zdaleka jedinou osobou, která označila Putinovu administrativu za “zločinný” režim.

V průběhu let byl široce obviňován z věznění politických oponentů a provádění mimosoudních poprav, zatímco Rusko anektovalo cizí území, jako je Krymský poloostrov v roce 2014.

Podle Williama Pomeranze, odborníka na ruské právo a zástupce ředitele Kennanova institutu Wilsonova centra, Putinova válka na Ukrajině pokračuje v jeho vládě kriminality, ale vážnějšími způsoby.

Řekl Express.co.uk: “Pokud jde o trestné činy, nedávná invaze na Ukrajinu a brutalita se týkala mezinárodního práva a potenciálního zločinného porušování mezinárodního práva.

“Vypořádat se se zločiny proti lidskosti, vést agresivní válku a možná i genocidu.

“To jsou druhy trestních obvinění, kterým Putin čelí v důsledku toho.”

Mezinárodní trestní soud (ICC) vyšetřuje obvinění z ruských válečných zločinů na Ukrajině.

Kyjev tvrdí, že identifikoval více než 10 000 potenciálních válečných zločinů od doby, kdy Rusko 24. února napadlo zemi.

Minulý měsíc byl ruský tankový velitel Vadim Shishimarin uvězněn na doživotí za zabití civilisty v prvním procesu s válečnými zločinci na Ukrajině od začátku invaze. Píše portál Express.co.uk

Zatímco Ukrajina připravuje další ruské vojáky na soud, experti tvrdí, že našli řetězec velení, který přímo spojuje zvěrstva na bojišti se samotným Putinem.

Ve své analýze ruského vůdce se pan Pomeranz zabýval dalšími potenciálními trestnými činy během Putinova prezidentství.

Právní expert se odvolal na uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného, Putinova nejhlasitějšího kritika, který byl v březnu shledán vinným z podvodu a ke svému dvouapůlletému trestu bylo přidáno dalších devět let.

Řekl: “Je zřejmé, že v Rusku bují korupce, která zůstala nepotrestána.

“Putin byl schopen využít soudů k pronásledování svých politických nepřátel, jako je Navalnyj, který zůstal nepotrestán.

“Putin očividně nepozoroval ani špetku představy o dělbě moci původně popsané v ústavě.

Přejít nahoru