Světový řád podřízený USA skončil, prohlásil Putin

Tvrdil také, že Evropská unie ztratila globální konkurenceschopnost i politickou suverenitu. Předpověděl vzestup populismu a výměnu elit v evropských zemích.

Ruský prezident také znovu obhajoval své rozhodnutí napadnout Ukrajinu a kritizoval západní sankce, které mají Moskvu přimět k ukončení agrese a stažení vojsk ze sousední země.

Putin zdůraznil, že ruská ekonomika je schopna se s tímto tlakem vyrovnat. “Ekonomický blitzkrieg neměl šanci na úspěch,” zdůraznil Putin na letošním Petrohradském ekonomickém fóru.

Západní sankce podle něj více škodí svým tvůrcům než Rusku. Ztráty EU údajně přesahují 400 miliard dolarů a zasáhnou obyvatelstvo i podniky.

“Tato epocha (dominance USA ve světě) skončila bez ohledu na všechny pokusy ji zachovat, zachovat ji jakýmikoliv prostředky,” řekl Putin.

“Změny představují přirozený běh dějin, protože civilizační rozmanitost planety a bohatství kultur lze jen stěží spojovat s politickými, ekonomickými a jinými šablonami. Ty nefungují,” dodal.

Svět založený na “hře na jednu branku” je podle něj ze své podstaty nestabilní.

Stejně jako na květnové vojenské přehlídce v Moskvě Putin obhajoval “speciální vojenskou operaci”, jak Kreml nazývá válku, kterou na konci února na prezidentův rozkaz rozpoutal proti sousední Ukrajině.

“V nastalé situaci, na pozadí rostoucích rizik a hrozeb, bylo rozhodnutí Ruska provést speciální vojenskou operaci vynuceno,” prohlásil Putin.

“Bylo to nepochybně obtížné, ale vynucené a nutné. Toto rozhodnutí suverénní země, na které má bezpodmínečné právo, vychází z Charty OSN a brání její bezpečnost,” dodal.

zdroj

Přejít nahoru