Jak poznat výběrovou kávu, aniž byste ji museli ochutnat?

Pro mnoho lidí je káva prostě jen nápoj, který si dopřávají při únavě nebo pravidelně ráno po probuzení jako jakýsi „nakopávač“. Jsou však i tací, kteří kávu pijí pro potěšení a milují její chuť a vůni. Takové lidi samozřejmě zajímá nejenom chuť kávy, ale i to, kde káva roste, jak se sklízí a jak se praží. Ochutnejte výběrovou kávu – jinou už chtít nebudete. Ale jak ji poznat?

Dva základní typy

Možná víte, že káva má dvě základní odrůdy – Arabica a Robusta. Robusta pochází z Konga, je na pěstování méně náročná, a proto se také prodává za nižší cenu. Oproti Arabice ale zase obsahuje až o polovinu více kofeinu. Arabica pochází z Etiopie a má sladší a méně hořkou chuť. Proto je mezi milovníky kávy vyhledávanější.

Správné pražení

Pokud si chcete skutečně vychutnat šálek prvotřídní kávy, měla by vás na první dobrou zaujmout nádherná vůně, která se vůbec nedá srovnat s tím, co cítíte, když otevřete nějaký balík ze supermarketu. Následně se zaměřte na zrnka. Měla by být bez vad, bez skvrn a dírek. Všechna zrnka by měla mít podobnou barvu, a to spíše ve světlejších odstínech, tmavá barva značí přepražení.

Skladování

Prodej kávy je většinou realizován v pražírnách a kavárnách, kde je ale třeba si pohlídat i způsob skladování. Kávu je nutné vždy mít v dobře uzavíratelné nádobě, která udrží její aroma. Dále káva vyžaduje chlad a sucho. Ujistěte se, že přesně takto jsou zrnka skladována i ve vaší kavárně nebo pražírně, kde nakupujete. Podobně bystě je měli skladovat také u vás doma. Ideálně v nádobě, která dovede vytvořit vakuum a zabrání působení vzduchu na kávu.

Mletí

I před samotnou přípravou kávy toho dost můžete pokazit mletím. Pokud milujete klasického turka, kávu vždy melte co nejvíce najemno. Pro espresso je ideální jemně až středně mletá káva, naopak hrubě namletá káva se hodí pro překapávanou kávu a frenchpress.

Přejít nahoru