Vyberte si interiérové dveře, které budou skvěle a dlouho sloužit

Chcete si doma pořídit nové interiérové dveře? Vyznat se ve všech typech a tvarech může být složité, ale my vám pomůžeme zaměřit se na ty vůbec nejdůležitější parametry.

Interiérové dveře jako základní součást bydlení

Na rozdíl od těch vstupních není nutné, aby měly tolik bezpečnostních prvků, ale obvykle nám více záleží na jejich vzhledu. Výběr konstrukce dveří by měl kopírovat způsob, jakým místnost využíváme. Je třeba pamatovat na prostorové uspořádání místnosti, aby nám nikde nezavazely.

Kování a kliky

Dveřní křídlo a zárubeň bývá pevně spojeno s kováním neboli dveřními závěsy. Podle toho, kde přesně jsou umístěny, rozlišujeme pravé nebo levé dveře. Někdy je poměrně zřejmé, kterým směrem se musí dveře otevírat, jindy je třeba vše dobře promyslet a rovnou si naplánovat alespoň orientačně také rozmístění nábytku apod. Myslete i na to, kam budete chtít koupit nábytkové věšáky a podobné doplňky, které mohou při zavírání a otevírání vadit. Výběr kliky bychom také neměli nechat zcela na náhodě. Měla by být odolná, dobře se uchopovat a snadno se ovládat. Chybět nesmí ani zámky, kterými se zajišťuje uzamčení místností.

Zárubně

Dveře v interiéru mají vždy dvě části – zárubně a dveřní křídla. Zárubeň je pevně zakotvena do zdiva a jedná se o rámovou konstrukci, která se osazuje při zdění. Existují různé konstrukce, které si můžete volit podle požadavků, které na dveře máte. Jedná se ale spíše o vizuální dojem, než že by jiné typy zárubní měly zásadní vliv na funkčnost.

Jak velké dveře vybrat?

Platí, že základní šířka vnitřních dveří pro jednu osobu začíná na 600 mm, nicméně to je skutečné minimum, které často neumožní ani stěhování základních kusů nábytku. Doporučujeme proto vždy volit větší rozměry, je-li to možné – a to kolem 700–900 mm. Jedná-li se poté o osoby, které mají omezenou možnost pohybu, používají se dveře s šířkou 1100 mm. Průchozí výška dveří bývá nastavena na 1970 mm.

Přejít nahoru