Stůl z masivu je investice do budoucna. Jak jej správně vybrat?

Pokud do nějakého vybavení domácnosti má smysl investovat, pak je to bezpochyby jídelní stůl. U něj se setkává celá rodina a pokud je kvalitní, může sloužit celé roky a ani to na něm nepoznáte. Jak ale vybrat takový stůl? Volte stůl z masivu, který má všechno, co má správný stůl mít – pevnou desku, ručně vyrobená noha ke stolu a také pevné spoje, které se ani léty nerozpadnou. Co si před koupí stolu promyslet, podle čeho zvolit velikost a jak o stůl správně pečovat?

Proč vybrat masiv?

Takový stůl má hned několik nepopiratelných výhod. Především je třeba vědět, že takové masivní dřevo vydrží celé generace, a i kdyby se nějak poškodilo, velmi snadno ho zrenovujete. Naopak běžné stoly vyrobené z dřevotřísky renovovat nelze. Prostě je po čase musíte vyhodit a nahradit novým kusem, což leze do peněz, ale také to není zrovna šetrné k přírodě.

Jaké dřevo je nejlepší?

Stoly z masivu se vyrábějí z různých materiálů. Mezi oblíbené patří například smrk, který je poměrně cenově dostupný, ale na první pohled nevyniká takovou krásou jako třeba oblíbený dub. Na opracování je lehký a měkký, ale to také znamená, že i během používání se do něj snadno dá rýpnout. Používá se také jasan, což je houževnatá a velmi tvrdá dřevina. Někteří považují za nevýhodu tmavší jádro – takže dopředu nelze přesně určit, jak bude hotový stůl vypadat. Oblíbený dub hodně vydrží, neprohýbá se a ani nepraská. Dřevo vyniká hezkým jednotným odstínem, ale podle toho se také odvíjí jeho cena. Zvážit můžete také ořech, který se ale oproti jiným druhům dřeva tolik netěží, protože jde obvykle o malé stromy s mnoha větvemi.

Nezapomeňte na ošetření

Povrch stolu by se také měl pečlivě ošetřit olejem nebo voskem. Po takové úpravě může dřevo stále dýchat, ale dlouho vydrží bez poškození. Zkusit můžete také lakování, ale takový nátěr může snadněji prasknout, dřevo nedýchá a nejde tak dobře obnovovat.

Přejít nahoru