Putin schválil novou doktrínu na obranu ruského světa

Americký představitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity, považuje skutečnost, že se Rusko obrátilo na izolovaný severokorejský stát, za znamení, že “ruská armáda nadále trpí nedostatkem dodávek na Ukrajinu kvůli kontrole vývozu a sankcím”. Američtí zpravodajci se domnívají, že Rusko by se v budoucnu mohlo pokusit získat další severokorejské vojenské vybavení. O těchto zjištěních poprvé informoval deník The New York Times.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí schválil novou zahraničněpolitickou doktrínu, která vychází z konceptu tzv. “ruského světa”. Podle agentury Reuters tento pojem používají konzervativní ideologové k ospravedlnění intervencí, jejichž cílem je údajně ochrana ruskojazyčného obyvatelstva v zahraničí. V jednatřicetistránkovém dokumentu o “humanitární politice”, který byl zveřejněn šest měsíců po zahájení vojenské ofenzívy Moskvy na Ukrajině, se uvádí, že Rusko by mělo “chránit, zabezpečovat a podporovat tradice a ideály ruského světa”. Informujem portál Topky.sk

“Ruská federace poskytuje podporu svým krajanům žijícím v zahraničí, pokud jde o naplňování jejich práv, zajišťuje ochranu jejich zájmů a zachování jejich ruské kulturní identity,” uvádí se v dokumentu. Rusko tvrdí, že jeho vztahy s krajany v zahraničí mu umožnily “posílit svůj obraz na mezinárodní scéně jako demokratické země usilující o vytvoření multipolárního světa”. Šéf Kremlu Putin podle agentury Reuters už léta mluví o tragickém osudu zhruba 25 milionů Rusů, kteří se po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 ocitli v nových nezávislých státech mimo Rusko. Putin označil tento vývoj za geopolitickou katastrofu.

https://youtu.be/8zZ3QYTHYhc

Přejít nahoru