Íránský rapper Tomaj Salehi čelí trestu smrti za podporu protestů

Konkrétně je rapper obviněn z “šíření lží”, provádění “propagandistických aktivit” a také z toho, že je součástí “nelegálních skupin s úmyslem narušit bezpečnost země”, podle tiskové agentury ISNA.

Zástupci íránského rappera potvrdili obvinění na jeho oficiálním twitterovém účtu po “29 dnech naprostého mlčení” a oznámili, že právník vybraný rodinou k jeho obhajobě “dosud nebyl schopen vidět podrobnosti případu”.

Jeho příbuzní, kteří již o obvinění věděli, v sobotu odsoudili, že soudní jednání se konala za zavřenými dveřmi a že Salehi, který byl zatčen loni 8. listopadu, nemá žádné právní zastoupení.

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí v sobotu nařídil milicím Basídž, polovojenským silám pod nejvyšší íránskou autoritou, aby “potrestaly” “potížisty a teroristy”, kteří podle jeho názoru stojí za protesty, které otřásají zemí. Píše portál MSN.

Nevládní organizace HRANA odhaduje, že od vypuknutí protestů, které si podle íránské organizace Human Rights (IHR) vyžádaly životy více než 480 lidí, bylo dočasně nebo dosud vzato do policejní vazby více než 18 000 lidí.

Přejít nahoru