Maďarsko odmítlo financovat dlouhodobý plán podpory Ukrajiny

Podle webu Ukrajinská pravda ministr Szijjártó řekl, že „Maďarsko vynaložilo desítky a stovky milionů eur na podporu zdravotnictví, vzdělávání, kultury a církví na Ukrajině.“

„Jsme připraveni pokračovat ve finanční podpoře na bilaterální bázi, na základě dvoustranné dohody mezi Ukrajinou a Maďarskem. Rozhodně však nebudeme podporovat žádné společné půjčky EU v této oblasti,“ dodal ministr.

Maďarský ministr zahraničí navíc znovu kritizoval sankce proti Rusku, které Evropská unie uvalila kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Podle Szijjarta Moskvě neškodí a zasahují pouze občany EU.

Peter Szijjártó se již dříve setkal v New Yorku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a řekl mu, že nepodporuje nové sankce EU proti Rusku, píše ukrajinská agentura Unian.

Válka na ukrajině: Postavení Maďarska

17. října 2022 Péter Szijjarto oznámil, že nehlasoval pro vytvoření výcvikové mise EU pro ukrajinskou armádu. Zdůraznil, že Maďarsko nebude vynakládat finanční prostředky na výcvikovou misi pro obránce Ukrajiny a nebude přijímat její účastníky.

Přejít nahoru