Ukrajinské kouřící dělo: Symbol odolnosti a vzdoru

Arzenál ukrajinské armády je rozsáhlý a zahrnuje pěchotní zbraně, vozidla, letadla, vodní plavidla i oblečení. Jsou to však právě pěchotní zbraně, které tvoří páteř obrany, a jejich rozmanitost a počet svědčí o mezinárodní podpoře, kterou Ukrajina získala v hodině nouze.

Ruční zbraně používané ukrajinskou armádou jsou stejně rozmanité jako země, které je darovaly. Od Tokareva TT-33 a Makarova PM, pozůstatků sovětské éry, až po CZ 75, darované Českou republikou a Kanadou, jsou tyto zbraně důkazem odolnosti Ukrajiny. Jednotky speciálních sil jsou vybaveny pistolemi Glock 17 a SIG Sauer M18, přesnými nástroji pro přesný úkol.

Pušky, hlavní opora každé pěchoty, jsou přítomny v hojném počtu. Dary od společností, jako je Adams Arms, doplnily stávající armádní zásoby pušek AK-47, AKM, AK-74 a AKS-74. V současné době je v armádě k dispozici pouze několik zbraní. Ukrajinské pozemní síly byly těmito zbraněmi výrazně posíleny, což zvýšilo jejich schopnost odolávat ruské invazi.

Arzenál ukrajinské armády zahrnuje také širokou škálu granátů a odpalovacích zařízení, od dýmovnic a ručních granátů až po granátomety (RPG) a granátomety. Tyto zbraně poskytují armádě jak útočné, tak obranné schopnosti, které jsou tváří v tvář technologicky vyspělejšímu protivníkovi klíčové.

Mezi ukrajinské protitankové zbraně, které jsou ve válce, jíž dominují obrněná vozidla, životně důležité, patří protitankové pušky, protitankové pušky, samonabíjecí pušky, RPG a protitankové řízené střely (ATGM). Tyto zbraně, z nichž některé darovaly země jako Kanada, Finsko a Německo, jsou důležitou součástí ukrajinské strategie, jak udržet ruské obrněné jednotky na uzdě.

zdroj, Titulní obrázek: Wikimedia COmmons/Nomad0212 – Own work,

Přejít nahoru