Turecká vláda bude diskutovat o zákonu, který umožňuje pedofilům dostat se na svobodu, pokud se ožení se svými oběťmi

“Legislativa, která byla poprvé projednávána parlamentem 16. ledna, by dala mužům podmíněné tresty za sexuální delikty na dětech, pokud se obě strany vezmou a věkový rozdíl mezi nimi bude menší než 10 let,” uvedl The Guardian.

“Opoziční strany a skupiny bojující za práva žen rychle poukázaly na to, že zákon ve skutečnosti legitimizuje dětské sňatky a znásilnění v zemi, kde je zákonný věk způsobilosti k pohlavnímu styku 18 let,” uvádí se ve zprávě.

Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje se pokusila zákon prosadit před čtyřmi lety, ale “zákon vyvolal pobouření doma i v zahraničí,” uvedla britská média.

Tentokrát se však straně podařilo zákon prosadit navzdory celosvětovému pobouření, které tato legislativa vyvolala.

“V roce 2016 vláda předložila [podobný] návrh zákona o amnestii pro pachatele zneužívání dětí. Všechny ženy se postavily proti a návrh zákona byl po našich protestech stažen,” řekla deníku The Guardian Fidan Ataselimová, generální tajemnice aktivistické skupiny Zastavíme vraždy žen.

“Pokud se odváží to zkusit znovu, budeme proti tomu znovu bojovat,” řekla.

Zpráva WesternJournal: Není to tak, že by to v Turecku už nebyl problém. Jak ve své zprávě poznamenal Dětský fond OSN: “Navzdory rostoucímu průměrnému věku vstupu do manželství zůstávají dětské sňatky v Turecku přetrvávajícím problémem a odrážejí vzorec genderové nerovnosti, který posiluje stereotypní role dívek a omezuje jejich vzdělání, ohrožuje jejich zdraví a vystavuje je riziku násilí a chudoby.”

Přejít nahoru