BBC: Norové se smějí novému plotu na hranici s Ruskem

Norové nejsou rádi, že jejich vláda staví ohradu na hranici s Ruskem, uvádí BBC.

„Nechceme tu ohradu. Chceme stejné vztahy s Ruskem, jaké jsme měli celá léta”, uvádí BBC slova taxikářky Syvonne Tuckerové. Podle slov Tuckerové mnozí obyvatelé města Kirkenes, které se nachází necelých 10 km od rusko-norské hranice, myslí totéž.

„Je to stejné, jako kdyby někdo u vás postavil na zadním dvoře dvoumetrovou ohradu. Divili byste se, proč vám to soused dělá”, cituje BBC Syvonne Tuckerovou. Od doby pádu „železné opony” vlády obou zemí pracovaly na tom, aby se vytvořily kontakty a byl zaveden bezvízový režim pro místní obyvatele. Mnozí Norové jezdí do Ruska pro levnější benzín a alkohol a Rusové přijíždějí do Norska pro spotřební zboží.

Před časem začala norská vláda začala stavět opevnění na hranici s Ruskem, aby byla zvýšena kontrola na hranici a regulován proud uprchlíků. Délka opevnění je 200 metrů a výška 4 metry. Ale i bez 200metrového plotu situace s uprchlíky má „prvky frašky”. Loni překonaly hranici tisíce migrantů na jízdních kolech, protože podle zákona je zakázáno přecházet ji, uvádí BBC.

„Jestliže norská vláda staví ploty, znamená to, že je potřebuje”, domnívá se Zoja Maškovová, která se zabývá tržním obchodem. Podle jejích slov přijíždějí sem nejen syrští uprchlíci. Podle názoru náměstka ministra spravedlnosti Oveho Vaneba vede Norsko „velmi dobře fungující dialog” s Ruskem ohledně plotu.

Přitom podle jeho slov je plot na ruské straně delší. Stavba plotu by měla být ukončena v nejbližších týdnech, ale vznikl zádrhel. Jednu z částí je třeba přesunout a postavit znovu, protože byla postavena příliš blízko k ruské hranici, uvádí BBC. „Teď to bude stát ještě více peněz, než dříve. Celý tento plot je výsměch”, domnívá se Syvonne Tuckerová.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru