Boston Globe: USA brzy zkrachují, pokud budou tolik utrácet na války!

Americký ekonom Jeffrey Sachs v deníku The Boston Globe zkritizoval Spojené státy za nadměrné utrácení peněz na vojenské operace po celém světě v článku Osudové důsledky amerického imperialismu.

Sachs poznamenává, že hlavním faktorem při přidělování národních zdrojů – je volba mezi „válkou” a „mírem”, mezi „děly” a „máslem”.

„A USA provádí zásadně chybnou volbu, když rozhazují obrovské sumy a podkopávají svoji národní bezpečnost. Pokud by se náš příští prezident nedostal ven z pasti nákladných válek na Středním východě, mohlo by to narušit veškeré naděje na řešení našich rozsáhlých vnitřních problémů,” tvrdí Sachs.

Podle něj USA nyní trpí tím, co historik Paul Kennedy nazývá „imperiálním přepětím”.

Americký ekonom upozorňuje na nedostatek objektivity termínu „říše” ve vztahu ke Spojeným státům, přičemž zdůrazňuje, že je to vynikající popis toho, jak America využívá svoji moc.

Imperium je skupina území, kterou má pod kontrlolou jediná vláda, dále vysvětluje. A i když Spojené státy přímo neřídí příliš mnoho zahraničních zemí, se jejich ozbrojené síly nacházejí v desítkách zemí. Kromě toho Washington použil sílu k ovlivnění, kdo bude spravovat tyto státy.

Psachs uvedl také statistiku: podle amerického ministerstva obrany z roku 2010, zemi patří k 4999 vojenských zařízení, z nichž 662 je umístěno na území jiných zemí.

Ročně řízení těchto objektů a válečné operace Washingtonu stojí asi 900 miliard dolarů, tedy zhruba čtvrtinu všech federálních vládních výdajů.

Nicméně, jak Sachs poukazuje na to, že války USA ve svém výsledku téměř nikdy neposloužily národním zájmům země, a to se stalo téměř pravidlem.

Sachs přirovnává současný stav ve Spojených státech v otázce vojenských výdajů se Sovětským svazem 80. let minulého století.

„Sovětský svaz se zničil skrze příliš nákladné dobrodružství na cizí půdě – jako invaze do Afghánistánu v roce 1979, a nadměrnými investicemi do ozbrojených sil. Spojené státy dnes investují příliš mnoho peněz do obranného průmyslu, a pokud budou pokračovat ve válce na Středním východě a vtáhnout do závodů ve zbrojení Čínu, čeká je analogický úpadek,” zdůranil ekonom.

Tudíž je před Spojenými státy je výběr: pokračovat i nadále v realizaci svého projektu „unipolární nadvládu”, a to navzdory selhání na Středním východě a domácích ekonomických problémům, nebo ukončit své imperiální ambice, shrnuje Sachs.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru