Řidič Uberu zabil šest lidí. Tvrdí, že ho na to navedla samotná taxislužba

Osmačtyřicetiletý muž původně ze svého řádění vinil aplikaci Uber, která prý ovládala jeho mysl. Společnost se bránila, že Dalton neměl trestní minulost, když jej zaregistrovala.

Dalton se přiznal u soudu ve městě Kalamazoo na severovýchodě Spojených států. Právě v tomto městě 20. února 2016 zabíjel. Během pěti hodin střílel na třech různých místech a připravil o život či zranil náhodně vybrané muže i ženy a osmileté dítě. Žádná z Daltonových obětí však nebyla zákazníkem Uberu.

Ještě téže noci policie Daltona zatkla. Nyní mu hrozí doživotní trest bez možnosti propuštění, informovala BBC.Dalton dříve tvrdil, že mobilní aplikace Uber z něj udělala „loutku,“ neboť prý ovládala jeho „mysl i tělo“ a ke střelbě ho navedla právě ona. Společnost Uber po masakru oznámila, že je násilím zděšena. Daltona podle svých slov prověřovala, ale začala s ním spolupracovat, protože neměl záznam v trestním rejsříku. Také na něj prý měla dobré reference. Několik lidí vypovědělo, že je Dalton prostřednictvím firmy Uber vozil v době mezi jednotlivými zločiny. Ve stejný den si před vraždami jiný cestující všiml Daltonova divného chování. Poté, co jeho vůz opustil, upozornil prý na Daltona policii. Bezvýsledně se také pokusil kontaktovat společnost Uber. Pro ten začal Dalton jezdit 25. ledna a před střelbou absolvoval přibližně sto jízd. Uber zakazuje svým pracovníkům mít u sebe během cesty v autě zbraň.  Dalton není první případ, kdy Uber musel řešit chování svých řidičů.V listopadu 2015 vynesl soud v indickém Novém Dillí doživotní trest nad řidičem Uberu, který byl usvědčen z únosu, znásilnění a zastrašování mladé pasažérky. Tento zločin přispěl i k odstoupení šéfa a spoluzakladatele Uberu Travise Kalanicka. Uber je společnost nabízející sdílení jízd přes mobilní aplikaci. Tradiční provozovatelé smluvní přepravy považují Uber za nekalou konkurenci.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru