Čeká nás cenzura na sociálních sítích? Uživatelům hrozí i vězení

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas informuje o nových praktikách Evropské unie, která se bude v budoucnu snažit mazat nevyžádaný obsah ze sociálních sítí. Máme se obávat zákazu svobody slova a neustálého monitorování? Tento fakt oznámil na tiskové konferenci Heiko Maas, který tímto prohlášením vzbudil vlnu obav. Čeká nás cenzura na sociálních sítích, jenž nám vezme svobodu slova? Podle slov německého ministra spravedlnosti, bude nežádoucí obsah do 24 hodin odstraněn.

Nevyžádaný obsah bude ze sociálních sítí smazán během 24 hodin

Vymazání pochybného příspěvku nebo extrémistické stránky by však nebylo nic až tak strašného. Evropská unie však chce tyto autory tvrdě potrestat a plánuje už postihy pro autory nevyžádaného obsahu. Takový autor bude u takzvaného rychlosoudu odsouzen minimálně na 2,5 roku vězení. Tento postup by se měl podle Heiko Maase aplikovat na všechny členské země EU.

Cenzura na sociálních sítí? Facebook, Twitter i Google budou do 24 hodin mazat nežádoucí obsah

Důvodem tohoto opatření je podle německého ministra zamezení projevů nenávisti, jenž se poslední dobou s ohledem na uprchlickou krizi na sociálních sítích objevuje. Toto opatření by mělo omezit na sociálních sítích šířit nenávistný obsah, nezákonná vyjádření nebo veřejné výzvy ke spáchání trestné činnosti. Heiko Maas trvá na tom, aby bylo prosazováno v tomto problému o nenávisti na sociálních sítích německé právo.

Přejít nahoru