Cenzura

Cenzura v Česku? Vláda bude projednávat schválení kontroverzního zákona

Česká vláda bude v dnešních hodinách pořádat druhé čtení o kontroverzním zákonu, který se tváří jako novodobá cenzura v českých médiích. Konkrétně se jedná o novou novelu zákona, kterou navrhuje ministr financí Andrej Babiš. Novela zákona obsahuje kontroverzní paragrafy 82 a 84, které mají za úkol zavést cenzurní mechanizmus do české legislativy.

Čtěte dále: Miloš Zeman: Financování Turecka je mrhání peněz

Proti schválení tohoto kontroverzního zákona se postavila Česká pirátská strana a Sdružení pro internetový rozvoj nebo dokonce internetový gigant Seznam.cz. Proti čemu však přesně bojuje tento zákon? Podle Babiše se jedná pouze o blokování loterijních webů, které postrádají licenci a neplatí tak daně. Ministr financí na tomto návrhu pracoval již od minulého roku a všechny argumenty kritiků označil za irelevantní.

Cenzura v Česku? Poslanci budou projednávat schválení zákona, který může znamenat začátek cenzury v ČR

Ivan Bartoš již tento zákon okomentoval a tvrdí, že Andrej Babiš sice mluví o blokování primárně loterijních webů, schválení zákona však dává politikům moc blokovat jakoukoliv internetovou stránku. Je však nutné podotknout, že ministr financí bojuje proti webovým stránkám, které v České republice neplatí daně. Podobný boj již v minulosti Česká pirátská strana vyhrála, když zamezila Janu Farskému, aby nechal vstoupit v platnost podobný návrh zákona.

(KPa, ceskoaktualne.cz, ac24.cz, Foto: shutterstock.com)

Přejít nahoru